9.05.2024 18:21 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вінницька правозахисна група вимагає негайно звільнити Василя Кощинця через масове отруєння та тортури зеків

Масове отруєння десяти невстановленою хімічною речовиною засуджених Кременчуцької виправної колонії №69 (8-053-6620500), яке уже спричинило смерть чотирьох осіб і стало причиною критичного погіршення здоров‘я ще шістьох свідчить про повне банкрутство системи управління Державного Департаменту України з питань виконання покарань.

Вінницька правозахисна група нелегальними шляхами отримала інформацію, яка вимагає незалежної перевірки про те, що керівництво Управління ДДУВП в Полтавській області разом із керівництвом виправної колонії №69 намагалося приховати факт важкого отруєння, зволікаючи із госпіталізацією постраждалих.

Попри широко поширене жорстоке і нелюдське поводження із засудженими по усій Україні, регулярні катування та побиття людей, які знайшли своє підтвердження в багатьох рішеннях Європейського суду з прав людини щодо України, керівництво української пенітенціарної системи не справляється із покладеними на нього законом завданнями щодо забезпечення безпеки та збереження здоров‘я засуджених, їхнього перевиховання та соціальної реабілітації. Вживання алкогольних напоїв, наркотиків, обіг заборонених предметів є симптомами корупції та дезорганізації в діяльності Державного Департаменту України з питань виконання покарань. Ігноруючи надані нещодавно законом повноваження щодо формування керівництва державної кримінально-виконавчої служби, уряд України залишається байдужим до сигналів про масові та грубі порушення прав людини та законів в системі виконання покарань. Не звертає увагу уряд і на те, що пенітенціарна система залишається повністю непрозорою щодо цивільного демократичного контролю та недоступною для безкоштовної правової допомоги особам, які там перебувають.

Вінницька правозахисна група закликає Кабінет Міністрів України негайно звільнити Голову Державного Департаменту України з питань виконання покарань Василя Кощинця, а також його заступників Миколу Ільтяя та Наталію Калашник із займаних посад, а не виконувати дивні «джентльменські угоди » про надання вказаним особам можливості «спокійно допрацювати до пенсії».

Ми звертаємося до Уповноваженого ВР України з прав людини із закликом невідкладно відкрити провадження Уповноваженого за фактом можливого масового порушення прав засуджених КВК №69. Ми очікуємо, що омбудсман, виконуючи надані законом повноваження та враховуючи високий авторитет інституту парламентського контролю за правами людини, стане ініціатором негайної професійної дискусії із залученням парламентарів, урядовців, представників неурядових організацій та міжнародних експертів щодо невідкладного реформування кримінально-виконавчої системи та запровадження ефективного цивільного демократичного контролю за дотриманням прав людини в системі виконання покарань.

Вінницька правозахисна група буде і надалі надавати безкоштовну правову допомогу усім ув‘язненим громадянам України в частині захисту їхніх конституційних прав від можливих порушень з боку адміністрації пенітенціарних установ.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-07-2009 17:38 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100