20.05.2024 05:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Комуністична «джинса» на регіональномуТБ

У середу, 2 вересня в інформаційних випусках регіональних дніпропетровських каналів – «9 канал» («Приват ТБ Дніпро») та «11 канал» — був показаний один і той же сюжет, присвячений першому дню роботи 5-ої сесії Верховної Ради VI скликання, в якому глядачеві пропонувалося подивитися на події в парламенті та оцінити загалом поточну політичну ситуацію в країні очима КПУ – з точки зору ідеології і програми партії.

Нав’язуваний телеглядачеві комуністичний погляд на перший сесійний день у ВР полягав у синхронах виступу з парламентської трибуни лише (і більше нікого) лідера компартії Петра Симоненка, висвітленні озвучених ним ініціатив та реакції на ці першовересневі тези фракцій парламенту, відповідними закадровими акцентами і коментарями, що лунали з вуст кореспондента.

Отже, найголовнішою і єдиною діючою особою репортажу, показаного декількома місцевими телеканалами, став Петро Симоненко і очолювана ним Компартія.

Відсутність в продемонстрованому репортажі альтернативних думок і поглядів на події у ВР та країні, а також відповідного маркування інформаційного сюжету, що йшов у випусках новин як рекламного, дозволяла ідентифікувати його замовленим, таким, що є прихованою політичною рекламою або ж «джинсою».

За проясненням ситуації звернувся до редакції «Приват ТБ». В бесіді з відповідальною особою дізнався, що згаданий сюжет не був зроблений власними кореспондентами, а надійшов на телеканал з Києва і був розміщений в ефірі кількох місцевих телеканалах за домовленістю з їхнім найвищим керівництвом.

Вислухавши мої аргументи, на тому кінці дроту погодилися зі слушністю звинувачень у проявленому цим сюжетом некоректному ставленні та неповазі до глядача й навіть визнали репортаж таким, що порушує телевізійне законодавство України: «Якщо цей сюжет йшов у новинах і ніяк не був позначений, що йде на правах реклами, то це — неподобство і потрібно розбиратися».

У відділі новин 11 каналу також почув солідарність з моїми оцінками сюжету.

«Але ж погодьтесь, не нам же самим подавати на себе до суду, правда?» — запитали там, сповістивши принагідно про візит в найближчому часі — з дня на день – до Дніпропетровська самого Петра Симоненка.

 

Олексій МАЗУР, Дніпропетровськ

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-09-2009 17:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100