20.05.2024 12:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Петиция «Припиніть переслідування Олександра Володарського»

Литературная группировка СТАН, Винницкая правозащитная группа совместно с сайтом Давление Света организовали сбор подписей за прекращение преследования Александра Володарского. Прочитать текст петиции и оставить свою подпись вы можете ниже.

Адресати петиції:
Президент України
Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС
Міжнародна Амністія в Україні

Припиніть переслідування Олександра Володарського

Президенту України Віктору Ющенко,
Начальнику Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС Олегу Мартиненко,
Міжнародній організації Amnesty International

Кримінальне переслідування Олександра Володарського – за участь в перформенсі біля Верховної Ради України грубо порушує право людини на мирне вираження поглядів.

Конституцією України та Європейською конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод гарантується вільне вираження поглядів. Ця свобода охоплює насамперед ті погляди та форми їхнього вираження, які схвильовують, турбують, зачіпають за живе, бентежать, ображають чи навіть шокують державу, чи певну частину її населення (див. зокрема, справу Хендісайд проти Великобританії, 1976). Особливо широкими є межі дозволеного для критики держави, що багаторазово підкреслено юриспруденцією Європейського суду з прав людини.

Перформенс відомого блогера Олександра Володарського та його анонімної партнерші під назвою «Єбіться за Національну експертну комісію з питань суспільної моралі!», під час якого оголені учасники імітували статевий акт біля будинку Верховної Ради України, мав на меті привернути увагу суспільства до нетерпимого стану масових порушень прав людини в Україні, що мають місце як внаслідок ганебного законодавства, так і завдяки бездарній та непрофесійній роботі Національної експертної комісії з питань суспільної моралі. Обрані активістами форма і назва акції повністю відповідають загрозам українському суспільству та загальноєвропейському культурному простору внаслідок системних прогалин та недоліків українського законодавства, насамперед Закону «Про захист суспільної моралі». Тому критика влади і критика закону в даній ситуації є максимально захищеними Конституцією України та міжнародними договорами нашої держави.

Все це, безперечно, мали знати та усвідомлювати співробітники МВС України, які, тим не менше, порушили відносно Олександра Володарського кримінальну справу за Ст.296-2 КК України «Хуліганство, вчинене групою осіб», і затримали громадського активіста. 04 листопада в Печерському районному суді відбулося засідання з приводу обрання відносно затриманого міри запобіжного заходу. Було вирішено тримати Олександра Володарського під вартою протягом двох місяців під час слідства.

Початок кримінального переслідування громадського активіста з боку МВС сам по собі свідчить про порушення міліцією засадничих принципів прав людини, є непропорційним обмеженням свободи вираження поглядів. Дивними є також і обставини затримання О.Володарського, викликає сумніви добровільність написання ним відмови від надання правової допомоги.

Ми, ті, що підписалися нижче, закликаємо негайно припинити кримінальне переслідування Олександра Володарського за мирну акцію протесту, пропорційну суспільним викликам, які пов‘язані із системними порушеннями прав людини на свободу вираження поглядів в Україні. Ми вимагаємо невідкладного звільнення Олександра Володарського. Просимо допомогти громадському активісту та вимагаємо покарання посадових осіб МВС України, причетних до безпідставного порушення кримінальної справи відносно Олександра Володарського.

 

ПІДПИСАТИСЯ

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-11-2009 16:56 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100