16.04.2024 14:18 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Регіонали у своєму законопроекті про місцеві вибори порушили дві статті Конституції України

vibori4Верховна Рада зареєструвала проект закону про місцеві вибори.

Відповідний законопроект подав лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов у вівторок, 30 червня 2010 року.

Законопроект передбачає проведення виборів депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою.

При цьому законопроект враховує особливий конституційний статус обласних і районних рад, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.

«Вибори депутатів Верховної Ради Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною системою, за якою половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за виборчими списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі», — зазначається в пояснювальній записці.

При цьому інша половина від кількості депутатів (загального складу) відповідної ради обирається за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах.

Законопроект передбачає, що чергові місцеві вибори призначаються не пізніше як за 60 днів до дня виборів, а виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня чергових місцевих виборів.

Згідно із порядком, запропонованим законопроектом, право висування кандидатів у депутати Верховної Ради АРК, обласних, районних, міських, районних у містах рад реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.

«Право висування кандидатів у депутати сільської, селищної ради та на посаду сільського, селищного голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій та шляхом самовисування», — йдеться в документі.

Право висування кандидата на посаду міського голови реалізовуватиметься виборцями через місцеві організації партій.

Передбачено, що особа може бути висунута кандидатом у депутати, кандидатом на посаду міського голови шляхом висування місцевою організацією (місцевими організаціями) лише однієї партії.

 

Довідка Sprotiv.org: норма проекту закону регіоналів про місцеві вибори про виключне право висування кандидата на посаду міського голови лише через місцеві організації партій суперечить Конституції України, а саме 36 статті: «Ніхто не може бути примушений до вступу в будь-яке об'єднання громадян чи ОБМЕЖЕНИЙ У ПРАВАХ за належність чи неналежність до політичних партій або громадських організацій» та 38 статті: «ГРОМАДЯНИ МАЮТЬ ПРАВО брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і БУТИ ОБРАНИМИ до органів державної влади та органів місцевого самоврядування».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-06-2010 11:16 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100