18.04.2024 16:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Віталій Бала і моделі маніпуляцій

Bala Vitalyi1Місцеві вибори в Україні 2010 року обіцяють бути непростими. По-перше, яскраво прослідковується тенденція політизації – але ж органи місцевого самоврядування мають передусім займатись господарськими справами, а не ідеологічними. По-друге, ці місцеві вибори обіцяють побити всі рекорди по кількості бруду, який політики будуть виливати один на одного.

Огидно інше. Хробак наживи приваблює душі тих, кого прийнято називати основою громадянського суспільства – представників громадських організацій, експертів (т.зв. третій сектор), які, ще маючи певний рівень довіри в суспільстві, намагаються заробити на цьому матеріальні дивіденди. Усе б нічого – але виникає запитання: невже після цих виборів – потоп? Невже зароблені гроші варті втраченої репутації? Навіть тієї мізерної, яка ще не втрачена в результаті минулих передвиборчих кампаній?

Яскравий приклад – діяльність за останній місяць громадської організації «Агентство моделювання ситуацій» (з 2002 року – як зазначено на сайті організації:). Очолює АМС Віталій Бала, іноді підписаний «політтехнолог», іноді – «експерт». (Для довідки: працював слюсарем в Мукачевому у 1982—1987, потім служба в армії, Київський університет, кар'єра політичного консультанта різних політичних сил).

Як зазначається на сайті організації: «Головною особливістю нашої діяльності стало поєднання наукового підходу та практичного досвіду». Цікаво, в чому полягає науковий підхід співробітників Агентства у двох поширених ними цього тижня прес-релізах, присвячених Одесі?

1. 31 серпня УНІАН опублікував коментар пана Бали під назвою: «Експерт пророкує перемогу на виборах мера Одеси регіоналу».

Варто процитувати перший абзац цього документа:

«Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій БАЛА вважає, що на виборах міського голови Одеси переможе кандидат від Партії регіонів, на якого зробить ставку Президент і підтримає губернатор».

Тобто, за словами пана аналітика виходить, що особистість кандидата для одеситів не грає найменшої ролі? Навіть, якщо це будуть такі відомі одеські персонажі як Ігор Марков чи Григорій Кваснюк? І зверніть увагу на те, що одна з двох головних умов перемоги – підтримка нещодавнодавно призначеного, мало відомого в Одесі Едуарда Матвійчука, який губиться на тлі одеських «регіоналів зі стажем». Це скоріше не висновок експерта – а спроба поставити поруч Президента і губернатора з метою підвищення особистого рейтингу останнього.

І ще цікаве спостереження щодо термінології: експерти не можуть пророкувати. Тоді вони не експерти, а вибачте, ворожки))) Або політтехнологи, що доведемо нижче. А поки що звернемо увагу на ще одну цитату з цього ж документу:

«Ще до стадії офіційного висунення, появи різного роду соціологічних даних щодо перспектив окремих кандидатів, не варто розглядати серйозно. Особливо з урахуванням маніпулятивної складової, яку так люблять молоді технологічні кандидати. Також варто розуміти, що на майбутніх виборах в Одесі роль „третього“ кандидата і альтернативної політичної сили, найімовірніше, буде знівельована ступенем критичності результатів. Виборець голосуватиме або за ГУРВИЦА і проти ПР, або проти ГУРВІЦА і за ПР».

З цього фрагменту видно, що «експерт» не довіряє соціології! Науці і методиці! Але не це головне. В. Бала намагається дати зрозуміти читачеві, що існує лінія фронту Президент та його партія – Гурвіц. Натомість варто зазначити, що починаючи від 2006 року, коли міський голова Одеси та фракція його імені в міськраді створила разом з одеськими регіоналами більшість, не було жодної тіні у відносинах регіоналів та Гурвіца, якщо не рахувати постійні нападки на діючого міського голову з боку Олексія Костусєва. Ще на користь відсутності системного конфлікту говорить виважена позиція Едуарда Гурвіца під час цьогорічних президентських виборів, місцева влада в Одесі не працювала публічно на жодного з кандидатів та не заважала працювати нікому з них. Ось і виходить, що В. Бала без жодних аргументів не аналізує і робить висновки, а намагається поставити одесита перед вибором, якого насправді не існує.

2. Наступний прес-реліз Агентства, що присвячений Одесі, був поширений УНІАН вже 2 вересня під назвою: «Експерт дорікає меру Одеси, що той займається тільки виборами». Тут за роботу взялись колеги Віталія Бали – експерти з його ж Агентства:

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ заявляє, що моніторинг ситуації в Одесі показує, що команда мера Едуарда ГУРВІЦА зайнята виключно виборами, а не проблематикою міського господарства, тоді як губернатор Едуард МАТВІЙЧУК змушений зайняти активнішу позицію у рішенні господарських питань.

Насторожує вже саме поєднання «Агентства моделювання ситуацій» з «моніторингом ситуацій». Також сумнівним виглядає остання теза. Вона красиво звучить з вуст прибічника Е. Матвійчука, але з вуст експерта? Губернатору слід ще попрацювати за допомоги фахових спеціалістів над господарством Одеської області, економічне становище якої за останні кілька місяців тільки погіршується – ну а в Одесі його активної діяльності наочно не видно. Але далі – більше:

«Найбільш яскравим прикладом неготовності команди мера ГУРВІЦА займатися одночасно виборами і господарськими питаннями – колапс у транспортній сфері, який досяг рівня загрози безпеці для жителів міста. Також очевидним є погіршення криміногенної ситуації в Південній Пальмірі».

Ці дві тези – ще одне яскраве свідчення повної безвідповідальності та навіть аморальності експерта. Якщо під «транспортним колапсом» розуміється загибель пасажирки мікроавтобуса – то це, вибачте, зловживання горем людей. Невже одинична аварія з провини людського фактору дає підстави говорити про «колапс»?

Про «криміногенну ситуацію» взагалі нема мови – це висмоктаний з пальця вислів. Очевидно – О. Голобуцький разом зі своїм начальством не моніторить ситуацію, він її моделює. Я вже не кажу про різноманітну офіційну урядову та неофіційну громадську статистику, за якими Одеса стабільно знаходиться серед міст-лідерів за якістю та комфортом життя в Україні.

По факту ми маємо справу не з незалежною експертною аналітикою, а лише з частиною політичної реклами. Порівняйте ці тези:

1. «Команда Президента, Правительства, Партия регионов – это и есть единственно возможная будущая вертикаль власти... Те, кто не раз подвергался критике как со стороны Президента, так и со стороны губернатора, будут исключены из фракции» (передвиборча агітація ПР в Одесі).

2. "Нынешняя вертикаль власти является лишним доказательством потенциала новой команды. И здесь смысла нет говорить исключительно об админресурсе ПР. Просто динамика политической коммуникации в регионе такова, что оппозиция вынуждена вести не содержательную, а деструктивную кампанию, выполняя роль «бабы Яги» (думка В. Бали).

Погодьтесь тексти якщо і не ідентичні, то дуже схожі за змістом. Нагадують вони щоправда не сучасну спокійну риторику партії влади, а «революційну» патетику минулого. Здається, що деякі місцеві функціонери та їх технологи відстали від загальнонаціональних реалій та не розуміють потреби центральної влади у стабільності (політичній, інформаційній, міжнародній...).

Вочевидь, напрошується запитання: а що будуть робити експерти Агенції моделювання ситуацій після виборів? Адже роблячи безпідставні заяви і дмухаючи в вітрило одного з кандидатів в міські голови, вони перетворюються з аналітиків на звичайних технологів. Навряд чи справжні політтехнологи чи, тим більше, політологи поступляться їм ринком праці. Звісно, не буває абсолютно незалежних думок, але є абсолютно залежні, нажаль, з такими довелось зіткнутись аналізуючи одеську творчість АМС.

 

Андрій Юсов, Українська правда

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-09-2010 16:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100