3.05.2024 06:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

9 жовтня автопробіг до Холодного Яру

Holodnyi_Yar_Knyha-49-го жовтня 2010 року, об 13-й годині у селі Мельниках Черкаської області відбудеться відкриття пам'ятника автору книги «Холодний Яр», письменникові і борцеві за волю України Юрію Горлісу-Горському.

З цієї нагоди Самоврядна Альтернатива ініціювала акцію-автопробіг «Холодний Яр» за маршрутом Київ-Черкаси-Холодний Яр.

Організатори закликають усіх небайдужих приєднатися до автопробігу та повідомити про створення ініціативної групи від вашої області. Також будемо вдячні за максимальне поширення цієї інформації.

Інформацію надсилати на еmail [email protected], а також за телефонами: 067 466-9606 та 067 538-8997

 

Довідка:

У 1918 році на Чигиринщині з центром у Холодному Яру діяли загони, які боролися проти денікінців (революційний комітет «Чигиринська республіка» під проводом Свирида Коцура), і повстанські загони прихильників УНР, що вели боротьбу проти радянської влади. Повстанські загони Холодного Яру оперували на відтинку Черкаси — Чигирин — Знам'янка — Дніпро, їхнім осередком був Мотронинськй монастир, а командував ними вчитель з села Мельники отаман Василь Чучупака. Серед повстанців Холодного Яру, які нараховували кілька тисяч, крім селян з навколишніх сіл, були і вояки з Кубані (отаман Федір Уваров), Київщини і Галичини.

У 1920-22 роках у Холодному Яру діяли повстанські загони отаманів Завгороднього, Петренка, Хмари, Ламайярмо, Нагірного, Деркача та інших. Відстоюючи незалежну Україну, організувавши за козацьким принципом повстанські загони під керівництвом отаманів, холодноярці під гаслом «Воля України — або смерть» з 1918 по 1922 роки утримували незалежність самопроголошеної Холодноярської Республіки.

Про боротьбу козаків Холодноярської республіки з більшовиками один із учасників подій Юрій Горліс-Горський написав книгу спогадів — документальний роман «Холодний Яр». Деякі з подій боротьби повстанців проти більшовицької навали на теренах Холодного Яру та в його околицях художньо описані також у романі Василя Шкляра «Чорний Ворон».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 5-10-2010 9:48 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100