25.04.2024 22:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Влада у Запоріжжі забороняє проводити акцію «Врятуй свою мову». Документ

mova04-10-2010-1

На фото мітинг на захист української мови 4 жовтня 2010 року

Запорізька міськрада заборонила проведення акції протесту проти законопроекту про мови.

Акцію, яка має відбутися 18 жовтня 2010 року о 13:00 біля  Запорізької облдержадміністрації, заборонило управління з питань внутрішньої політики міськради.

Організаторам повідомили, що згідно з рішенням виконкому міськради від 23.04.2009 року вважається «недоцільним проведення будь-яких громадсько-політичних заходів в робочий час з 8.00 до 18.00 біля будинків Запорізької облради і облдержадміністрації».  

У довідці, виданій організаторам, міськрада рекомендує проводити такі акції на «площі біля цирку».

В управлінні також зазначають, що заявка на проведення мала бути подана за 10 днів до проведення акції, посилаючись на указ президії Верховної Ради УРСР.

Стаття 39 Конституції України гарантує право громадян проводити мирні зібрання і не запитувати про це дозволу в органів влади, а лише сповіщати їх, що й зробили організатори акції. У відповідності з частиною другою статті 39 Конституції «обмеження щодо реалізації цього права може встановлюватися судом у відповідно до закону і лише в інтересах національної безпеки та громадського порядку».

Організатори акції заявили, що вона обов’язково відбудеться, оскільки безпідставна й позасудова її заборона є відверто протиправною. Якщо ж представники влади намагатимуться перешкоджати зібранню, ініціатори протестів вимагатимуть притягнути їх до кримінальної відповідальності за статтею 340 Кримінального Кодексу України – «Незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, походів і демонстрацій». Санкція за цією статтею передбачає до п’яти років позбавлення волі для службових осіб або осіб, які вчинили насильство для перешкоджання мирному зібраню.

Всеукраїнська акція протесту в рамках кампанії «Займіться ділом, а не язиком!» відбудеться 18 жовтня 2010 року о 10.30 біля Комітетів Верховної Ради України (вул. Грушевського 18/2), а о 13.00 — біля обласних державних адміністрацій по всій Україні. Її учасники вимагатимуть зняти з реєстрації законопроект «Про мови в Україні».

18 жовтня погоджувальна рада парламенту знову розглядатиме законопроект «Про мови в Україні». Українці прийдуть під стіни комітетів ВР, а також зберуться під облдержадміністраціями, та вимагатимуть зняття антиукраїнського законопроекту з реєстрації. Активісти закликатимуть зайнятися реальними проблемами, які однаково хвилюють українців як Заходу, так і Сходу: тарифами на газ, цінами на продукти харчування, зарплатами, іншими економічними та соціальними проблемами, а не питаннями, які поляризують суспільство і суперечать Конституції України.

Цей проект закону, який зареєстрували у Верховній Раді керівники фракцій Партії регіонів, Компартії і Блоку Литвина, юридично запроваджує «російсько-українську двомовність» і спрямований на виведення з ужитку (знищення) української мови.

Нагадаємо, що попередня акція відбулась 4 жовтня, тоді громадяни домоглися не включення цього законопроекту до по порядку денного.

zaborona Zaporijia1

Контактна особа: Олександр Сова, 066 813-46-55, координатор акції у Запоріжжі

 

Вадим Гладчук, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-10-2010 9:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100