29.03.2024 16:35 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Нафтогаз» купив мережу АЗС удвічі дорожче за її ринкову вартість. Різниця піде міністру Бойко у кишеню?

Купівля НАК «Нафтогаз України» 72 АЗС за середньою ціною 18 млн грн за одну «є одним з найяскравіших прикладів неприкритого розкрадання державних коштів». Таку думку висловив директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, повідомляє «Український тиждень».

«Наскільки я розумію, мова йде про придбання мережі «Калина». Дана мережа давно перебуває у стадії продажу і не знаходить покупців, оскільки має не цілком вдале розташування, обсяги реалізації невеликі, станції вимагають вкладень у свою модернізацію і розвиток. При цьому її вартість на ринку становила у різний час від 700 тис. дол до 1 млн дол за станцію. Таким чином, ціна у 18 млн грн за об'єкт більш ніж удвічі вища за їхню ринкову вартість», — підкреслив експерт.

За його словами, якщо прийняти за середню реалізацію такої станції 3 тонни нафтопродуктів на добу і прибуток на кожній тонні 50 дол, то термін її окупності складе 40 років. «Навіть якщо норму прибутковості збільшити удвічі, то вийде 20 років. Думаю, якщо ця угода відбудеться, це буде одним з найяскравіших прикладів неприкритого розкрадання державних коштів», — додав С.Куюн.

Окрім того, експерт засумнівався у необхідності закупівель АЗС «Нафтогазом» у зв'язку з нераціональністю використання фінансових ресурсів.

«НАК «Нафтогаз України» є абсолютно неефективним підприємством, що вже було неодноразово доведено на прикладі багатьох проектів. Недивлячись на важке фінансове становище, компанія витрачає гроші платників податків (саме за рахунок держави живе компанія останнім часом) на абсолютно непотрібні і безперспективні проекти. У зв'язку з цим, наскільки мені відомо, МВФ на переговорах з урядом акцентував увагу на неприпустимості непрофільних витрат «Нафтогазу», після чого угоду раніше було скасовано. У всьому світі видобувні компанії виходять з бізнесу роздрібної торгівлі нафтопродуктами, оскільки вже доведено, що найбільш ефективно ним керують дрібні власники, які спеціалізуються на цій клопіткій справі», — відзначив С.Куюн.

На його думку, сьогодні більш виправдано вкладати гроші у видобуток і розвідування нафти і газу, оскільки ціни на енергоресурси високі, і це гарантує швидке повернення інвестицій. «Якщо мова йде про бажання впливати на ринок, то у Нафтогазу вже є мережа «Укрнафта», що налічує близько 700 АЗС або 15% ринку», — додав експерт.

Нагадаємо, у січні повідомлялось, що дочірня компанія НАК «Нафтогаз України» «Укргазвидобування» має намір викупити мережу АЗСу приватних структур, близьких до заступника голови «Укргазвидобування» Олексія Тамразова і керівника Міненерговуглепром Юрія Бойка.

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-06-2011 9:36 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100