25.04.2024 11:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

За один закордонний візит Януковича витрачається 1,5 мiльйона

США, Росiя, Польща — лише за два останнi тижнi Вiктор Янукович об'їхав з вiзитами мало не пiвсвiту. Зрозумiло, що компанiю йому складали члени офiцiйних делегацiй та особи, якi здiйснюють супровiд. I не секрет, що такi вояжi фiнансують з бюджету держави. Про те, скiльки коштують президентськi вiзити платникам податкiв, «Експрес» з'ясовував у розмовi з членом комiтету Верховної Ради з питань бюджету, народним депутатом вiд "БЮТ — «Батькiвщини» Остапом Семераком.

— Яку суму на поїздки глави держави до iнших країн передбачено у бюджетi?

— 2011 року на цю статтю витрат закладено понад 29 мiльйонiв гривень. Якщо порiвнювати з 2010-м, то на 3 мiльйони бiльше. А якщо говорити про витрати на закордоннi вiзити попередника чинного глави держави — Вiктора Ющенка, то той у 2008 — 2009 роках обмежувався 19 — 20 мiльйонами гривень.

— З огляду на яку кiлькiсть вiзитiв формують вiдповiдну статтю витрат? Скiльки коштує одна закордонна поїздка?

— Насправдi важко заздалегiдь передбачити, скiльки саме вiзитiв до зарубiжних країн матиме протягом року Президент. Адже деякi зустрiчi, як-от останню поїздку Януковича до Москви, сторони органiзовують спонтанно. Зазвичай, як засвiдчує графiк вiзитiв президента, впродовж мiсяця глава держави здiйснює одну-двi поїздки за кордон, iнодi — й жодної. Зрозумiло, вартiсть одного вiзиту коливається залежно вiд того, скiльки днiв вiн триває, скiльки осiб супроводжує главу держави i яку вiдстань доводиться долати.

Якщо взяти до уваги суму витрат на закордоннi вiзити, тобто 29 мiльйонiв гривень на рiк, i те, що в середньому Президент здiйснює близько 20 поїздок за цей перiод, то виходить, що один вояж коштує державi вiд 1 до 1,5 мiльйона гривень.

— Чи вистачає передбачених грошей на рiк, а чи доводиться в разi нестачi перекидати їх з iнших статей витрат?

— Випадки, коли коштiв бракувало, звичайно, траплялися. Тодi, власне, їх шукали «в iнших статтях витрат». Такi операцiї завжди вiдбувалися пiд контролем Верховної Ради. Тобто якщо уряд або iнший головний розпорядник коштiв хотiв перекинути їх з однiєї статтi на iншу, то змушений був звертатися до парламенту, i бюджетний комiтет мав ухвалити рiшення — виправдана така операцiя чи нi.

Але пiсля приходу Януковича до влади Партiя регiонiв та її сателiти, сформувавши парламентську бiльшiсть, внесли змiни до Бюджетного кодексу, якими позбавили парламент права здiйснювати контроль за витратами бюджету протягом року. I в уряду з'явилася можливiсть самостiйно перекидати грошi «злiва направо» чи «справа налiво». Тож як тепер оперують грошима, нам не вiдомо. Хочу зауважити, що наступного року ми взагалi не матимемо уявлення, скiльки грошей iде на закордоннi вiзити президента.

— Чому?!

— Тому що у проектi Держбюджету на 2012 рiк уряд спецiально для того об'єднав статтi витрат — по двi-три i навiть по чотири пiд однiєю «шапкою» невиразного змiсту. Окремого рядка «Вiзити президента України за кордон» уже не буде. А це означає, що чиновник Державного управлiння справами зможе на власний розсуд додати грошей на вiзити президента, взявши їх з «об'єднаної» статтi витрат, притiм навiть не радитися нi з парламентом, нi з Кабiнетом Мiнiстрiв.

Активна мiжнародна полiтика — рiч потрiбна для держави. От тiльки вона має сенс, якщо є наступальною у якихось напрямах, корисною для розвитку країни. Натомiсть внутрiшня полiтика Януковича призвела до того, що тепер йому переважно доводиться їздити «на килим» до Європи, Америки та Росiї для роз'яснення та виправдовування своїх критично оцiнюваних свiтом крокiв усерединi держави. Отже, саме на це йдуть грошi простих українцiв, якi сплачують податки.

 

Наталiя Васюнець

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-10-2011 23:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100