19.04.2024 16:15 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Мафіозі Прогнімак подав до суду на «Власть денег» за публікацію неузгодженого інтерв’ю

Головний редактор каже, що не погодилася на переформулювання запитань

Лідер партії «Зелені», колекціонер Олександр Прогнімак подав позов до суду проти журналу «Власть денег» через публікацію неузгодженого інтерв'ю. Як повідомляє «РБК-Україна», позов подано за порушення авторського права і недостовірну інформацію, що міститься в статті-інтерв'ю, опублікованій у жовтневому числі журналу.

Згідно зі ст. 13 закону «Про авторське право і суміжні права», Олександр Прогнімак є співавтором інтерв'ю. Однак, за словами пана Прогнімака, він не давав згоди на публікацію інтерв'ю журналу «Власть денег», про що заздалегідь повідомив видання офіційним листом, відповідно до ст. 2 закону «Про друковані ЗМІ».

Також предметом позову є ряд «недостовірної інформації, що використовується авторами інтерв'ю в матеріалі».

«Я поважаю пресу і свободу слова. Однак учергове нагадую: свобода слова — це не свобода брехні», — сказав Олександр Прогнімак.

Обставини отримання та погодження тексту редакція «Власти денег» описала в самій статті-ітерв'ю «Вовремя позеленевший», опублікованій у рубриці «Личное дело». «Киевский миллионер Александр Прогнимак через свою партию «Зеленые» пропагандирует экологические ценности в самом широком значении. Тем более странно было наблюдать за тем, как люди, представившиеся его помощниками, пытались «договориться» с корреспондентом «ВД» лишь с одной целью — чтобы некоторые вопросы не были опубликованы. Провокация ли это против политика или непонимание принципов работы со СМИ — вопрос риторический. «Неудобные» вопросы и ответы на них мы, конечно же, публикуем», — йдеться у врізі до матеріалу.

Зокрема, Олександр Прогнімак дозволив собі не лише змінити формулювання своїх відповідей, а й відкоригувати самі запитання. «Еще большее удивление у нас вызвала загадочная подмена названия компании «АВ-Медгруп» (компанія, що отримала право на забудову Жукова острова та зробила пана Прогнімака фігурантом гучного скандалу. — ТК) при согласовании текста интервью с Александром Прогнимаком. Вместо проверки корректности своих ответов он исправил вопрос. В тексте, который «ВД» получила после согласования, название «АВ-Медгруп» изменено на «ИБН». И к этой придуманной фирме Прогнимак, по его словам, отношения не имеет. Согласно законодательству, мы вынуждены публиковать значительно измененные при письменном согласовании ответы Прогнимака», — йдеться у статті.

Як наголосила в коментарі «Телекритиці» головний редактор «Власти денег» Оксана Митницька, редакція отримала електронною поштою від прес-служби Олександра Прогнімака погоджений текст інтерв'ю зі змінами не лише у відповідях, а й у запитаннях. А в день здачі номера, коли вже були зверстані шпальти, від Олександра Прогнімака надійшов лист, у якому він «забороняв поширення матеріалу без попереднього погодження». «Однак ми отримали погоджену версію і її опублікували. Проте ми повернули назад свої формулювання запитань — це наше право. Деякі запитання-відповіді ми прибрали, оскільки бракувало місця на шпальті. Фактаж у погоджених відповідях ми не викривлювали», — зазначила пані Митницька.

Головний редактор підкреслила, що редакція не могла оминути увагою незручну для спікера тему забудови Жукова острова, оскільки вважає її соціально важливою. «Якщо пан Прогнімак вважає, що в матеріалі міститься недостовірна інформація, його право це довести в суді», — додала вона.

За словами пані Митницької, напередодні виходу журналу автор матеріалу Ярослава Коба отримала sms із невідомого телефонного номера, що у випадку публікації інтерв'ю в інтернеті з'явиться негативна інформація про неї. І після виходу інтерв'ю у «Власти денег» сайт «Правда народа» оприлюднив «досьє» на Ярославу Кобу та Оксану Митницьку. «Ми це розцінюємо як елемент тиску на ЗМІ. Хоча ці публікації з'явились на ресурсах, які в професійних колах пов'язують з Олександром Прогнімаком, але ж, враховуючи українські реаліі, де-юре ми навряд чи зможемо довести їхній зв'язок. Та насправді воно цього не варте, бо такий підхід з'ясування відносин ми вважаємо недалекоглядним, непрофесійним та позбавленим людської гідності », — зауважила пані Митницька.

Головний редактор «Власти денег» нагадала, що рубрика «Личное дело» виходить у журналі протягом чотирьох років, і один з її блоків — «Темная сторона» — пов'язаний з певною плямою на репутації, скандалом, про який зазвичай не хочуть говорити. «У цьому блоці ми даємо можливість герою висловити свою позицію. В Олександра Прогнімака була чудова нагода це зробити. Замість цього він вирішив докласти максимум зусиль, аби певна інформація взагалі не отримала широкий загал», — резюмувала вона.

 

«Телекритика»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-10-2011 23:54 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100