25.04.2024 05:33 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Більшость українців хоче обирати депутатів за мажоритарною виборчою системою

На сьогодні для більшої частини українців (44%) більш прийнятною в українських умовах виглядає мажоритарна виборча система.

Такі дані дослідження оприлюднила прес-служба компанії Research & Branding Group, повідомляє «Спротив».

При цьому змішану пропорційно-мажоритарну виборчу систему більш прийнятною для Україні вважає чверть (24%) опитаних, а кожен десятий (10%) залишається прихильником пропорційної виборчої системи.

Велика частина опитаних (42%) в цілому позитивно ставиться до проведення парламентських виборів в Україні 2012 року за змішаною пропорційно-мажоритарною системою, тоді як протилежне ставлення сформувалося у 24% респондентів, а 17% українців байдуже, за якою системою пройдуть парламентські вибори- 2012.

У жителів Україні немає єдиної думки щодо формату участі в парламентських виборах політичних сил (партій та блоків): 39% респондентів вважають, що у виборах за партійними списками повинні брати участь виключно партії, а не блоки партій, тоді як прихильниками рівного права брати участь у виборах як партіям, так і партійним блокам є 36% опитаних; у виборців немає єдиної думки щодо виборчого бар'єру для політичних сил: 21% опитаних вважають оптимальним п'ятивідсотковий, 19% — семивідсотковий, а 16% — тривідсотковий виборчий бар'єр.

Для 47% українців важлива партійна приналежність кандидатів, що обираються за мажоритарними округами, тоді як приблизно стільки ж опитаних (43%) не вважають її важливою.

Важливість партійної приналежності кандидатів-мажоритарників більше, ніж в цілому по країні, проявлена ​​у жителів Західної України (52%), а також респондентів старше 50-ти років (52%).

Більшість українців (52%) вважають, що кандидат-мажоритарник може висуватися як від політичної сили, так і шляхом самовисування, тоді як 28% опитаних вважають, що кандидат по мажоритарному округу повинен висуватися виключно від політичної сили.

Більшість українців (46%) негативно ставляться до участі у виборах як кандидата і по мажоритарному округу, і за партійним списком однієї й тієї ж людини, 20% опитаних ставляться до цього позитивно, а для 19% — це байдуже.

На думку потенційних виборців, найбільш оптимальним терміном виборчої кампанії під час парламентських виборів є місяць (28%) або два місяці (27%).

Більшість потенційних виборців (69%) не вважають для себе важливою можливість дострокового голосування на парламентських виборах, тоді як протилежної точки зору дотримується кожен п'ятий (19%) опитаний.

Дві третини українців (62%) вважають, що можливість дострокового голосування повинна надаватися виборцям тільки за наявності поважної причини і документа, що її підтверджує (путівка, лист на відрядження, квиток на транспортний засіб на дату виборів тощо), тоді як 17% опитаних вважають, що проголосувати достроково повинні мати змогу всі бажаючі, незалежно від наявності поважної причини і документа, що її підтверджує.

Дослідження було проведено з 27 жовтня по 7 листопада 2011 року компанією Research & Branding Group. Збір інформації проводився методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України, АР Крим, містах Київ і Севастополь. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності становив 2076 чоловік. Очікувана середня похибка вибірки становить ± 2,2%.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-11-2011 14:21 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100