19.04.2024 13:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Азаров вводить новий податок на майно

В уряді розробили чергову версію законопроекту про податок на розкіш, пише газета «Комерсант-Україна».

Це компромісний варіант, що враховує позиції міністрів соцполітики й фінансів і прем'єра Миколи Азарова. Зараз у Мінфіні працюють над стилістикою документа, а потім передадуть у ВР.

Документ звужує коло потенційних платників податку, зокрема, не буде стосуватися українців середнього статку.

Податок на нерухомість, який так і не запрацював на початку 2012 року щодо квартир площею понад 120 кв. м і будинків понад 250 кв. м, з 1 січня 2013 року буде скасований.

Замість нього в Податковому кодексі з'явиться податок на майно.

Його будуть щорічно платити фізичні і юридичні особи — власники квартир загальною площею понад 200 кв. м і вартістю понад 1000 мінімальних зарплат, тобто більше 1,09 млн грн виходячи з поточного розміру мінімальної зарплати; котеджів, дачних і садових будинків — 500 кв. м і вартістю понад 2,74 млн грн; об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника — 600 кв. м і 3,28 млн грн.

Ставка податку становитиме 0,5% оцінної вартості (мінус видатки на оцінку). Мінімальна планка у квартирі площею 200 кв. м складе 4,4 тис. грн.

Новий законопроект змінить і принцип оподатковування рухомого майна. Уряд пропонує відмовитися від прив'язки податку до обсягу двигуна, а стягувати податок на розкіш із легкових автомобілів і мотоциклів тільки у випадку перевищення граничної вартості: більше 700 мінімальних зарплат (765,8 тис. грн) — для автомобілів і 200 мінімальних зарплат (218,8 тис. грн) — для мотоциклів.

Пом'якшена ставка в 10% (плюс ПДВ при імпорті) буде застосовуватися при покупці дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва й колекціонування вартістю більше 54,7 тис грн, хутр — 43,8 тис. грн, зброї — 21,9 тис. грн.

У законопроекті немає підвищеної ставки податку на доходи фізосіб у розмірі понад 16,41 тис. грн і оподатковування земельних ділянок залежно від цільового використання й місцезнаходження, як було в пропозиціях Тігіпка.

За словами співрозмовника, податок з ділянок не дозволив вводити прем'єр, а проти підвищення навантаження на зарплату виступили представники європейського й американського бізнесу, пригрозивши ростом тіньових зарплат і погіршенням інвестиційного клімату.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-06-2012 10:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100