20.04.2024 04:53 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Покращення. Арбузов хоче примусити українців розраховуватися картками

Парламент у липні 2012 року прийняв у першому читанні правки НБУ в законодавство (законопроект №10656) щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків.

Одна з головних новацій документу — надання центробанку країни повноважень встановлювати максимальні ліміти готівкових платежів при розрахунках за товари та послуги.

Простіше кажучи, покупці втратять можливість робити великі придбання за готівку.

Оплата будь-якого товару, вартість якого буде перевищувати встановлений центробанком ліміт — від дорогої техніки до нерухомості, — повинна буде здійснюватися винятково за допомогою платіжної карти (а в перспективі і мобільного телефону).

Дотримання цих вимог контролюватиме податкова.

Офіційний привід для такого роду пертурбацій — намір чиновників перемогти тіньову економіку.

Втім, головною проблемою може стати нерозвиненість інфраструктури.

Відповідно до змін, які повинні бути внесені до Адміністративного кодексу, за відмову прийняти платіжну карту торговців штрафуватимуть на 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8,5 тис гривень). Відповідно всіх підприємців примусять придбати платіжні термінали.

Такі заходи повинні примусити населення відмовитися від готівки, яке сьогодні дуже неохоче користується пластиком.

За даними НБУ, на 1 квітня 2012 року з 59 млн карт, що перебувають в обігу, активними (тобто такими, якими здійснювалися розрахунки в останні три місяці) були лише трохи більше половини.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 9-08-2012 12:38 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100