29.03.2024 08:53 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Інтернет асоціація вимагає вето для біометричних паспортів від Грицака

Інтернет асоціація України просить президента Віктора Януковича ветувати прийнятий Верховною Радою закон про введення біометричних паспортів.

Про це сказано в листі асоціації до президента.

«Набуття чинності цим Законом неминуче призведе до посилення впливу держави на приватне життя людини», — йдеться в листі.

На думку асоціації, закон суперечить Конституції, міжнародним нормам і стандартам у сфері захисту приватного життя, а також грубо порушує основні права й свободи людини.

Асоціація відзначає, що побудова системи, в якій при здійсненні електронного обліку в одній базі даних збирається і концентрується надмірна кількість інформації про особу, становить реальну загрозу основним правам і свободам людини. Крім того, обробка інформації про особу, яка здійснюється не з конкретно визначеною метою, а для різних цілей в одній базі або в одного розпорядника створює широкі можливості для зловживань такою інформацією.

«Це також загрожує створенням держави з ознаками тоталітарного режиму, оскільки веде до тотального контролю за особою з боку держави», — додає асоціація.

Прийняття цього закону приведе до порушення прав осіб, які відмовляються через свої релігійні переконання або інші погляди надавати інформацію для реєстру. Закон не вирішує питання стосовно можливості таких осіб отримувати інші ідентифікаційні документи, необхідні для здобуття освіти, охорони здоров’я, отримання послуг соціальних служб.

Через неможливість отримати закордонний паспорт вони будуть позбавлені права на свободу пересування.

«Автори законопроекту вважають, що його реалізація не вимагає коштів з держбюджету, але вони не враховують того величезного фінансового тягаря, що його реалізація покладає на населення країни (зокрема, лише внутрішній паспорт треба буде змінювати кожні десять років)», — зазначається в зверненні асоціації.

Асоціація зазначає, що в Україні не створено належної інфраструктури використання біометричних документів — відсутні пристрої для зчитування відповідної інформації. Очевидно створення такої інфраструктури призведе до надзвичайно великих фінансових витрат держави.

Як відомо, 2 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла відповідний законопроект №10492.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 13-11-2012 22:27 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100