29.03.2024 10:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Законопроект Хомутинника запроваджує новий 15% податок на обмін валюти

Верховна Рада України може найближчим часом розглянути поданий регіоналом Віталієм Хомутинником законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо операцій з іноземною валютою».

Такий документ зареєстрований у Верховній Раді 16 листопада 2012 року.

Законопроект передбачає запровадження податку в розмірі 15% на продаж фізичним особам готівкової іноземної валюти.

Не обкладатимуть таким податком «продаж готівкової іноземної валюти за готівкову гривню, що відбувається під час зняття суми вкладу (депозиту), за умови, що відповідна сума знаходилась на цьому рахунку не менше 30 днів».

Як повідомляє Радіо Свобода, фахівці Головного науково-експертного управління Верховної Ради 19 листопада оприлюднили свій висновок щодо цього законопроекту. Вони вважають, що цей документ потребує доопрацювання.

Зокрема, експерти вказують, що «у супровідних до проекту документах немає жодних розрахунків та обґрунтувань щодо доцільності… справляння збору до Пенсійного фонду України саме у розмірі 15 відсотків від суми операції». Фахівці називають такий розмір збору «надмірним».

Головне науково-експертне управління Верховної Ради також вказує, що «справляння такої високої ставки збору із зазначених операцій викличе певне соціальне невдоволення громадян України, збільшить інфляцію».

«Ухвалення цього рішення призведе до появи «тіньового» обміну валюти поза межами банківської системи, проти чого  довгий час йшла тривала боротьба», – наголошують експерти.

Також фахівці наголошують, що пропозиції  законопроекту щодо набрання ним чинності через 60 днів з дня опублікування не повною мірою узгоджуються з нормами Податкового кодексу України.

«Податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року», – нагадують депутатам співробітники Головного науково-експертного управління Верховної Ради.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-11-2012 11:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100