19.04.2024 04:54 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Зник оригінал договору про розпуск СРСР

З архівів зник історичний документ, що зафіксував факт розпаду СРСР. Ідеться про угоду, яку уклали у грудні 1991 року в Біловезькій Пущі керівники України, Росії та Білорусі. Ця угода поклала кінець спробам президента СРСР Горбачова продовжити існування Радянського Союзу.

Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на колишнього керівника Білорусі Станіслава Шушкевича.

Зникнення Біловезької угоди екс-лідер Білорусі виявив у ході роботи над мемуарами. На думку Шушкевича, можливо, що документ був вкрадений кимось із колишніх співробітників держапарату з метою продажу.

«Важко повірити у зникнення документу такого рівня, але, тим не менш, це факт», — зазначив Шушкевич.

У середу 6 лютого деякі колишні представники керівництва Білорусі і високопоставлені співробітники апарату СНД підтвердили, що мають доступ лише до копій цього документy.

8 грудня 1991 року в мисливському будиночку в Віскулях (Біловезька пуща) відбулися секретні переговори за участю Шушкевича (тоді голови Верховної Ради Білорусі), президента України Леоніда Кравчука та президента Росії Бориса Єльцина.

Однією з причин підписання угоди стало голосування громадян України на референдумі 1 грудня 1991 року (тоді ж Кравчук і був обраний президентом) — 90,3% українців підтримали Акт проголошення Незалежності 24 серпня.

8 грудня у Віскулях лідери трьох республік підписали угоду, згідно з яким «СРСР перестав існувати як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність». Це поклало край спробам першого і останнього президента СРСР Горбачова зберегти Союз.

Угода також проголошувала створення Співдружності Незалежних Держав, куди пізніше увійшли ще дев'ять колишніх радянських республік.

«Ми не знаємо, де знаходиться оригінал договору, — заявив глава архівного відділу канцелярії СНД Василь Острейко. — Ми володіємо копією цього документа. Вона завірена відповідно до міжнародних стандартів, але все ж це тільки копія».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 10-02-2013 10:23 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100