19.04.2024 15:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Змова проти Колеснікова?

Перед виборами генпрокурор Пшонка особисто дав вказівку розібратись з окремими тендерами залізничників більше ніж на 2 млрд грн. Справу зам’яли, як тільки Колесніков втратив шанс зберегти посаду в уряді.

Напередодні парламентських виборів Борис Вікторович нудьгував. У серпні-вересні минулого року злі язики подейкували, що замість працювати на перемогу в Партії регіонів віце-прем’єр розважав себе морським повітрям на яхті. Найбільші циніки вважали, що Колесніков просто вгамовував свій душевний біль, завданий авторами виборчого списку ПР, які не включили його до першої п’ятірки.

Однак пройшло трохи часу і на світ божий почали вилізати документи, які свідчать про більш прагматичні приводи для надриву нервової системи.

Ми вже повідомляли про нещадні дані Рахункової палати, яка у жовтні минулого року дійшла висновку, що «єврофутбольне» Нацгентство Колеснікова в 2011—2012 роках погодило закупівлі на 19 мільярдів гривень. І гроші ці були витрачені «непрозоро, неефективно та безконтрольно». Варто зауважити, що ревізори кинули камінчик в город Колеснікова ще до завершення виборів, за результатами яких Борис Вікторович втратив пристойну роботу в уряді.

Звісно, рішення Віктора Януковича про звільнення (чи то пак не призначення) Колеснікова не могло бути продиктовано такою дрібничкою як Євро-2012. Оскільки саме на цей напрямок президент і його ставив. Іншу «дрібничку», яка виглядає більш суттєвою, нам вдалось знайти в реєстрі судових рішень. Уважне прочитання цього документу створило враження, що хтось в відомстві Бориса Вікторовича дозволив відпиляти без врахування сімейних цінностей трохи мільйонів (та й не дуже трохи – чверть мільярда).

Мова йде за особисте доручення генпрокурора Віктора Пшонки перевірити окремі підряди «Південно-Західної залізниці», отримані компаніями «Укренерготранзит», «Ліапроф» та «Інтех компані». Після виграшу тендерів ці фірми загалом перерахували фірмам-«прокладкам» 220 млн грн.

Отже Віктор Пшонка (у чиїй лояльності до особисто Віктора Федоровича немає жодних підстав сумніватись), отримав від податкової Олександра Клименка (сумніватись в лояльності якого до Олександра Януковича також немає жодних підстав) дані «про можливі порушення вимог законодавства  службовими особами підприємств-контрагентів ДТГО «Південно-Західна залізниця» при використанні державних коштів». І в червні 2012 року генпрокурор видав вказівку все перевірити.

Підлеглий Пшонці прокурор два місяці вивчав обставини і в серпні звернувся до суду за дозволом на проведення позапланової виїзної ревізії Південно-Західної залізниці.

Прокурора цікавили цілком конкретні контракти. Першим в переліку йшла угода ПЗЗ з ТОВ «Укренерготранзит» від 18 грудня 2009 року на постачання електроенергії. В 2010 і 2011 роках ця угода пролонговувалась без проведення тендерних процедур. Загалом по цьому контракту фірма за три роки отримала 1,76 млрд грн.!

Звісно, ніхто не каже, що гроші були вкрадені. Але прокуратура і податківці з’ясували, що 94 млн грн. з цієї суми було перераховано фірмі «Сирена трейд», яка відразу спрямувала ці гроші іншим компаніям з ознаками фіктивності – «Трайніс консалт», «Біарум», «Джі Ес Україна», «ФрендсУА», «Еліф Турк», «Ерміт», «Тайковер». Податківці навіть відкрили карну справу по факту фіктивного підприємництва вищевказаних компаній.

Звісно, «електричний» контракт навряд чи можна повісити на Колеснікова. Бо в грудні 2009 року (за місяць до президентських виборів) він тільки готувався прибрати до рук транспортну галузь. Скоріше це питання потрібно адресувати Олексію Кривопішину, який з 2005 року беззмінно очолює ПЗЗ, і час від часу отримує звинувачення в розкраданні коштів на ввіреному йому підприємстві, що нічим не закінчуються. Однак про «кому вигідно» трохи нижче.

Прокуратуру і податківців також зацікавив слід сотень мільйонів, виділених ПЗЗ на будівництво технічної пасажирської станції Київського вузла в районі станції Дарниця. (Не плутати з недобудованим «вокзалом Кирпи». Мова йде про технічний комплекс, який став базою по обслуговуванню тих самих поїздів «Хюндай».)

В 2011-12 роках ПЗЗ уклало низку угоду з ТОВ «Ліапроф» на будівництво цього комплексу на загальну суму 134,69 млн грн. По цим угодам фірмі перерахували понад 126 млн грн. А далі – класика. 99 млн грн. було перераховано фірмам, у яких, як встановлено слідчими, «відсутні ресурси для виконання будівельно-монтажних робіт»: «Пайпер», «Київкапіталбуд», «Сіквел Трейд», «Рас мус Трейд». І висновок: «у яких відсутні ресурси для виконання будівельно-монтажних робіт, що може вказувати на те, що роботи за договорами підряду були виконані не в повному обсязі, а державні кошти могли бути привласнені».

По ходу слідчі зацікавились ще одним тендерним улюбленцем залізничників – ТОВ «Інтех компані». А саме тим, куди фірма дівала гроші по підрядам на 298 млн грн., отриманим в 2009—2012 роках в системі «Укрзалізниці». Оскільки 27 млн грн. знову ж полетіли «прокладочним» структурам –  «Мега Торг», «Леард», «Фідем» та «Укрметбудсервіс», «у яких відсутні ресурси для виконання будівельно-монтажних робіт, що може вказувати на те, що роботи за договорами підряду були виконані не в повному обсязі, а державні кошти могли бути привласнені».

Отже прокуратура з усім цим набором даних 13 серпня 2012 року прийшла до Печерського райсуду за санкцією на позапланову перевірку ПЗЗ. Однак суд відмовив. Тож прокуратура звернулась до вищої інстанції і 4 вересня Апеляційний суд Києва виніс постанову частково на користь слідчих: попередню постанову Печерського райсуду скасувати, але замість санкції на ревізію слідчі отримали лише повернення справи на розгляд знову ж таки до Печерського суду.

Після цього в реєстрі судових рішень нам не вдалось знайти жодного документу, в якому б згадувалась компанія «Ліапроф». Це може свідчити про те, що на той момент маври вже зробили свою справу – документи було «засвічено» цілком офіційно та ще й з прив’язкою до генпрокурора. Такі папірчики вже не соромно показувати Віктору Федоровичу.

Важливий момент. Як вже говорилось, прокуратура звернулась до суду 13 серпня, а виграла справу 4 вересня. І саме вересневе рішення було опубліковано в судовому реєстрі з усіма паролями та явками. Тож в серпні, поки санкції на ревізію ще не було, згадані фірми-«прокладки» могли продовжувати свою переможну ходу по державним тендерам. І вони це робили.

«Ліапроф» 16 серпня отримало на Дарницький комплекс ще 47 млн грн. Загалом фірма за один рік встигла натендерити на Дарницькому депо 333,63 млн грн., лише третина яких потрапила на очі слідчим.

А «Інтех компані» в листопаді (вже після звернення прокурора до суду) виграло ще один тендер ПЗЗ на добудову Дарницького комплексу на 69 млн грн. При чому це було досить нахабно з точки зору (не)пов’язаності учасників тендеру. Загалом же фірма за три роки натендерила на будівництві Дарницького депо та Донецького вокзалу підряди на 388,12 млн грн.

А тепер «кому вигідно».

Як видно з висоти лютого 2013 року, минулорічні події мали такі наслідки.

«Ліапроф» зникло з тендерного горизонту, хоча, можливо, і не назавжди. Бо «Інтех компані» не тільки продовжило тендерити у залізничників, а й розширило географію впливу – в січні 2013 року «Інтех компані» виграло тендер «Чорноморнафтогазу» на постачання труб на суму 63,90 млн грн. Це зайвий раз свідчить, що збудження прокуратури щодо позапланової ревізії на залізниці навряд чи трансформувалось в справжню карну справу проти згаданих в судовому розгляді компаній.

Фірма «Укренерготранзит» не ліквідована, даних про арешти немає. А примітний момент є. Компанія, що постачає ПЗЗ електроенергію на мільярди, має досить заплутану схему засновників. В ній фігурує Станіслав Миколайович Максимець. Людина з таким ПІБ на сайті «Укрзалізниці» зазначена як заступник начальника управління «Укрзалізниці» – начальник відділу по роботі з Оптовим ринком електроенергії і суміжними ліцензіатами.

Керівник ПЗЗ Олексій Кривопішин зберіг посаду. Хоча саме його структура роздавала підряди «прокладкам», на які поклав око Пшонка.

Керівник «Укрзалізниці» Володимир Козак, під боком якого працюють тендерники Кривопішина, отримав підвищення до міністра інфраструктури.

А Борис Колесніков перестав бути міністром інфраструктури, і зараз у якості народного депутата від Партії регіонів розважається розбудовою… кабінету в парламентському офісі аби мати в ньому індивідуальний туалет.

 

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-02-2013 21:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100