29.03.2024 11:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Через трубу в імперію

Можна було б взагалі нічого не говорити про так зване спілкування з народом Януковича, витримане в кращих зразках совєтської показухи ще догорбачовської епохи.

Але був один момент у нудно-примітивній балаканині, на який не можна не звернути уваги. Янукович заговорив про нашу газотранспортну систему. Звісно, що так просто такі питання вождю не ставлять, а вождь неспроста вважав за потрібне давати розгорнуту відповідь.

Для мене є очевидним, що Янукович вирішив публічно озвучити те, що на рівні переговорів представників української, а точніше окупаційної влади, та кремлівськими владоможцями останнім часом обговорбється дуже інтенсивно. Тобто, це зроблено для підготовки і формування громадської думки для передачі нашої газотранспортної системи в руки Росії.

У п’ятницю Янукович заявив, що очевидно передасть газотранспортну систему в оренду Росії. Як сказав Янукович, це можливо, якщо нам це буде вигідно, якщо буде добра орендна плата, яка дозволить утримувати ГТС в належному стані.

Гай, гай. Янукович вже підписав «вигідну» Харківську угоду про фактично безстрокову оренду Севастополя для Російського Чорноморського Флоту, за яку Україна ще й оплачуватиме. До речі Янукович зробив це незаконно. Але це окрема тема, до якої ще не раз повертатимуся і це згодом буде одним з пунктів звинувачення Януковича.

Тобто розпочалася підготовка виправдання наміченого чергового злочину.

Чого хоче Росія – зрозуміло. По-перше, заволодівши ГТС, Росія отримає ключ для монопольного контролю енергетичного ринку України, а відтак і всієї нашої економіки.

Тоді треба буде забути про диверсифікацію газопостачання в Україну. Контроль енергоринку – це контроль над економікою України і, відповідно, втрата політичної незалежності. Тоді вже навіть відпадає така політична ланка як Митний союз, відразу відкривається шлях в Євразійський союз, тобто знову в лоно оновленої Російської імперії.

Росія квапиться, вона боїться, що Україна може вирватися з розпростертих лап, а тоді прощай імперіє. Без України вона нереальна. Більше того, без України в імперії на Російську Федерацію очікує прискорена дезінтеграція, тобто її розпад.

Янукович хоче приспати пильність громадськості, заявляючи: трубу ми не будемо продавати, вона залишиться в державній власності. Це заспокоєння для непоінформованих. Навіщо продавати, якщо Росія зможе через так звану оренду і так повністю її контролювати. Навіщо ще досить немалі кошти витрачати з державної казни?

Обробка громадськості іде на всіх напрямках. Ще один тривожний момент прозвучав у газовій темі виступу Януковича. По-перше, він висловив сумнів у доцільності перебування України в рамках Європейської енергетичної хартії, бо, мовляв, Європа ніяк не прореагувала, коли Росія виставила Україні 7 мільярдів доларів штрафних санкцій.

А Україна як прореагувала? Фактично ніяк.

Чому Янукович і компанія як вогню бояться звернутися до арбітра, міжнародного суду? Адже абсолютна більшість аргументів на нашу користь (теж окрема цікава тема). А може це ще один оправдальний аргумент для здачі української газотранспортної системи? Вагома підозра!

І ще одна нотка прозвучала у виступі Януковича: є підстави сподіватися що з Росією ми досягнемо порозуміння в газових питаннях. Авжеж, якщо піднімемо лапки вверх і здамо ГТС, то звичайно для Росії це була б стратегічна перемога.

Ще один вагомий аргумент на користь, того що Янукович інтенсивно готує здачу нашої труби це – безглузда бутафорська нібито домовленість з Туркменією про відновлення закупівель туркменського газу. Це теж може бути одним з аргументів для здачі ГТС, за що Росія може дозволити через свою ГТС пропускати в Україну туркменський газ.

Тут ще можуть бути спекуляції на тимчасовому не підвищенні цін для споживачів в Україні. Звичайно поки Росія не прибере до своїх рук нашу газотранспортну систему.

Ще один міф, який розповсюджує проросійське сміття в урядових структурах: якщо ми не досягнемо порозуміння з Росією в газових питаннях, то вона побудує обхідний Південний потік, а тоді наша ГТС, перетвориться в непотрібний металобрухт. Мета п’ятої колони зрозуміла – вирвати в України стратегічний козир – газотранспортну систему.

Зараз складається зовсім інша ситуація ніж п’ять чи 10 років тому. Європейський ринок газу для Газпрому звужується і ця тенденція буде наростати з прискоренням. Ціна газу на євроринку буде знижуватися хоч би тому, що там будуть збільшуватися поставки скрапленого газу з Північної Африки і Близького та Середнього Сходу за заниженими цінами за рахунок заповнення Американського ринку сланцевим газом власного видобування, збільшення постачання норвезького газу на Євроринок, зменшення споживання за рахунок енергоощадності.

То нехай Газпром будує побільше обхідних газопроводів – скоріше вилетить в трубу, бо з відомих причин його газ буде неконкурентоспроможним. Звичайно, в Москві це добре розуміють, бо поставки в Європу через нашу ГТС значно дешевші і надійніші. Тому вона хоче будь-що заволодіти нашою газотранспортною системою.

Зрозуміло, що українська ГТС буде потрібна Україні доки буде потреба газу на ринку. Тому, українська громадськість, політики, експерти повинні, доки не пізно, консолідованими зусиллями не допустити здійснити Януковичу черговий злочин проти України.

 

Степан Хмара, політв’язень совєтських концтаборів, Герой України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-02-2013 22:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100