20.04.2024 01:10 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Арбузову та Прасолову будемо «дякувати» за подорожчання автомобілів

Ігор Прасолов

У Кабінеті міністрів України зовсім відсутні люди, котрі знають анекдот про те, коли варто починати пити «Боржомі».

Було б інакше — «Урядовий кур’єр» за 14 березня вийшов би в іншому вигляді, без публікації рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, що запроваджує рівно через 30 днів новий порядок оподаткування ввезених на територію України легкових і вантажопасажирських автомобілів.

Однак ті, хто вже пригледів собі нову Тойоту Камрі, Порше Панамеру, будь-які БМВ, Мерседес або щось на них подібне, далі можуть не читати. Урядова новація від імені Міністерства економічного розвитку на них не позначиться жодним чином.

А ось на решту потенційних автомобілістів може очікувати подорожчання товару, бо держава вирішила «захистити» вітчизняного товаровиробника. Відтак легковики з робочим об’ємом двигуна від 1000 до 1500 см3 додадуть до вже існуючого ввізного мита в 10% ще 6,46 %. А як рахувати з ПДВ, то усі 7,8%.

А категорія автомобілів з двигунами від 1500 до 2200см3 з волі пана Прасолова, має подорожчати на 12,95% (з ПДВ – на всі 15,6). Замість податку на багатство – «контрольна» граната для середнього класу, який не те що на автомобілях, а на їжі вже почав економити.

Дивує швидкість, з якою пан Прасолов відпрацював завдання першого віце-премєра Сергія Арбузова. Адже саме у Держпрограмі активізації економіки, яка підготовлена «найкращим центральним банкіром Східної Європи», містилася обіцянка запровадити загороджувальні мита на ввезення авто.

Було зрозуміло, що така обіцянка є прямим порушенням закону, або корупцією. Чому? Тому що Міжвідомча комісія має приймати рішення неупереджено, власноруч. А не під диктовку будь-кого, нехай від буде хоч президент України.

Кілька місяців тому Петро Порошенко злякався запроваджувати такі мита. Звісно, було зрозуміло, що екс-міністр володів автомобільним виробництвом, і отримав би з того прямий зиск.

Але, схоже, навіть не це зупинило Порошенка. Просто надто великим був би резонанс від мит, завдяки яким мільйони заробили б Таріел Васадзе та власне Порошенко.

Прасолова, схоже, нічого не зупинило. Ані потенційні звинувачення у корупційній змові, ані елементарні людські норми. Адже саме він – а також Арбузов – є прямими винуватцями того, що українці будуть змушені платити за дійсно якісні автомобілі набагато більше.

Також вони будуть винуватцями того, що наші співгромадяни будуть вимушені купувати китайські автомобілі, начебто вироблені в Україні.

Не зупинили Прасолова також відверто безглузді приводи для запровадження мит.

Перше бажання після новації – пройтися коридорами будівлі на Грушевського, розпитуючи про кабінет, в якому сховано машину часу. Принаймні, згадане рішення про нові мита базується на даних, які корпорація «Укравтопром» надіслала Кабмінові ще на початку 2011 року, аналізуючи стан ринку з 2008 по 2010 роки.

Навіть зайве нагадувати, як багато води сплило з тих часів. І наскільки суттєво змінилися продажі легкових автомобілів в Україні.

Як би то не було, але такого повороту насправді нічого не віщувало.

Вітчизняний автопром випав із пріоритетів реанімації вітчизняної економіки, вже затвердженого урядом та президентом. Мова йде про остаточку версію Програми активізації.

Урядовці цілком логічно вирішили не тратити сили на галузь, що ледве дихає, й розподілили — принаймні на папері — майбутні державні гарантії між металургами, хіміками та сільгоспвиробниками. Але треба пам’ятати, що саме вони дали поштовх автомобільній оборудці.

Та головне навіть не це. Напередодні — 13 березня — було оприлюднено указ президента «Про невідкладні заходи щодо європейської інтеграції України». У ньому окремим пунктом Міністерство економічного розвитку та торгівлі зобов’язано узгодити з європейськими партнерами «проблеми інвестиційного клімату».

Замість аналізувати, що й на скільки може подорожчати, краще оцінимо політичну складову. Найімовірніше, до моменту публікації указу в Кабміні не знали, який вектор розвитку — Західний чи Східний — буде домінувати. А оскільки документ за номером 127/2013 за підписом президента Віктора Януковича і голови РНБО Андрія Клюєва з’явився надвечір, хтось у Кабміні забув «дати відбій» офіційному друкованому голосові уряду.

Скоріш за все, ВААІД погарячкувала, поширивши зранку 14 березня апокаліптичну заяву про ті збитки, яких імовірно зазнає бюджет та попередивши, що імпортери у відповідь просто припинять імпорт легковиків в Україну.

Проте буде зовсім не зайвим, якщо пан Олег Назаренко про всяк випадок підготує позов до адміністративного суду з приводу протизаконності рішення Міжурядової комісії з міжнародної торгівлі. Адже воно містить низку грубих порушень законодавства «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну» починаючи з того, хто наділений правом ініціювати подібні розслідування й закінчуючи порушенням термінів проведення розслідування. Такий документ так чи інакше змусить скасувати відомче положення.

Не нам з вами думати, як у нинішніх обставинах уряду загалом та Міністерству економічного розвитку та торгівлі «зберегти обличчя». Та й були у нас уже випадки, коли офіційно оприлюднені документи не набували чинності. Як от торішня жовтнева Постанова КМУ про запровадження утилізаційного збору.

Важливо, що в офісі корпорації «Богдан» звістка про те, що їх відтепер захищатимуть, викликала шок. На довготривале розслідування там вже давно махнули рукою.

Але найбільший оптимістичну надію, що рішення Міжвідомчої комісії стане фактом тихої ганьби, є реакція такої людини, як Віктор Вікторович Янукович. На своїй сторінці у Фейсбуці молодший син президента написав, що він як віце-президент Автомобільної федерації України «категорично проти» нових мит.

 

 

Принаймні, з Порошенком це спрацювало.

Саме тому не менше хочеться побувати в Кабміні чи під президентським кабінетом тоді, як там влаштують розбір польотів.

 

Володимир Онищенко

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 16-03-2013 13:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100