25.04.2024 15:48 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Кабмін Азарова у 2013 році не грабуватиме українців новим податком на нерухоме майно?

Кабмін пропонує в 2013 році не стягувати з фізичних осіб податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, оскільки потрібен час на формування реєстру його платників.

Про це йдеться в урядовому законопроекті «Про внесення змін до ст. 265 Податкового кодексу щодо об'єктів житлової нерухомості».

Як зазначається, для формування реєстру податкова має до 1 липня 2013 року направити власникам житла за місцем їхньої реєстрації повідомлення про звірку кількості належних їм житлових об'єктів та розмірів їхньої житлової площі.

У свою чергу, власники житла до 31 грудня 2013 року мають звірити отримані від податкової дані з інформацією на підставі оригіналів документів про право власності на нерухомість.

«Після цього податкова за місцем проживання платників податку в 10-денний термін після завершення звірки має надати відповідну інформацію податковим органам за місцезнаходженням об'єктів. При цьому податок сплачується за місцем розташування об'єкта оподаткування», — йдеться у документі...

Крім того, згідно із законопроектом, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) може розраховуватися, виходячи з сумарної житлової площі цих об'єктів, при цьому передбачено зменшення бази оподаткування на 370 кв. м від цього показника. Така пільга надається один раз за кожен базовий податковий (звітний) період (рік).

Згідно з чинними нормами, податок на нерухомість за наявності у фізособи кількох видів житла (квартира, будинок) розраховується окремо за кожним об'єктом.

Крім того, уряд пропонує більшою мірою диференціювати шкалу податків, передбачивши введення податку в розмірі 1% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. м для фізосіб, що володіють різними видами житла, сумарна житлова площа якого не перевищує 740 кв. м і в розмірі 2,7% у разі перевищення 740 кв. м.

При цьому зберігаються ставки податку у розмірі не більше 1% для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і будинки не більше 500 кв. м, а також 2,7% для квартир житловою площею понад 240 кв. м і будинки понад 500 кв. м.

У законопроекті також прописано, що ставки податку для юросіб становлять 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м і будинків не більше 500 кв. м і 2,7% для квартир із житловою площею понад 240 кв. м і будинків понад 500 кв. м. При цьому уряд пропонує продовжити термін подання юрособами податкової декларації до 20 лютого, тоді як зараз встановлено до 1 лютого.

Кабмін також пропонує розраховувати податок органами податкової служби за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) фізособи-власника житла, тоді як згідно з чинним законодавством розрахунок здійснюється податковою за місцем знаходження об'єкта.

Однак фізособам-нерезидентам податок нараховується і відправляється податкове повідомлення органами податкової служби за місцезнаходженням житла, пише видання.

Згідно з проектом закону вводиться 10-денний термін, протягом якого податкова має надіслати податкове повідомлення-рішення після отримання інформації про виникнення права власності на нововведений об'єкт і у випадку переходу права власності на об'єкт протягом календарного року.

Крім того, Кабмін пропонує доповнити чинне законодавство нормою, згідно з якою фізособи у сільській місцевості можуть оплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.

Документ також розширює список громадян, яким можуть бути надані податкові пільги на один об'єкт, додавши до нього дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів, яких виховуються одинокі матері. Крім того, до списку податкових пільговиків внесли житло, що належить монастирям, а також не більше двох житлових об'єктів інших релігійних організацій.

Як відомо, власники нерухомого майна, яке підлягає оподаткуванню, з 15 квітня почнуть отримувати повідомлення про суму нарахованого податку та платіжні реквізити.

Як повідомлялося, юрист ЮФ «Ілляшев та Партнери» Тарас Утиралов заявляв, що податок на нерухомість — це податок для середнього класу.

Нагадаємо, у Міндоходів підрахували, що середній розмір платежу податкуна нерухомість для квартир з житловою площею понад 120 кв. м складе 300 гривень, для будинків площею понад 250 кв. м — 800 гривень.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-04-2013 15:10 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100