19.04.2024 09:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

«Табачник — мерзотник і кар'єрист, який завжди до всього пристосовується» — Вадим Скуратівський

Відомий український історик, мистецтвознавець і філолог Вадим Скуратівський констатує наявність радянського мислення у значної частини громадян України, а перебування при владі таких чиновників, як міністр освіти Дмитро Табачник і мер Харкова Геннадій Кернес не сприяють подоланню «совка».

Про це історик розповів в інтерв'ю журналістам.

«Радянське минуле залишається у свідомості і поведінці людей. Це швидко не усунути, хоча за останні двадцять років щось зробити можна було. Але хто б це робив — доктор історичних наук Табачник? Який спочатку написав цикл робіт, як сталінізм нищив українську інтелігенцію. А слідом за тим, через роки, я побачив, як воно йшло під плакатами Сталіна поруч із тим, хто ніс портрети цього ж Сталіна 9 травня у Києві. Що відбувається з цим самим персонажем, він же просто мерзотник і кар'єрист, який завжди до всього пристосовується», — вважає Скуратівський.

При цьому історик згадує мера Харкова Геннадія Кернеса, який останнім часом виступив затятим захисником пам'ятників Леніну.

«Але у якогось харківського мера це виглядає більш органічно. У останнього гуманітарний кругозір на рівні „учня початкових класів Харківської гімназії“ якихось 1880-х років. Тому маємо те, що маємо. Розумієте, український чиновник — це мерзотник, який облаштовує свою кар'єру. Може, є якісь інші чиновники, але поки я їх бачив не багато. І для цієї кар'єри годиться все — пам'ятники Леніну, марксистсько-ленінська міфологія, радянське минуле в поданні СРСР», — розповів історик.

«От і маємо ситуацію — ультрабуржуазний мер Кернес, але йому подавай пам'ятник Леніну. Як ти збираєшся творити нову формацію і той же незграбний пам'ятник? Нічим, крім скандалу, це не скінчиться», — підсумував Скуратівський.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-05-2013 23:28 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

  • Александр Шибко

    Мої погляди на сутність посттоталітарного патерналістського мислення не тільки сучасної комуно-комсомольської бюрократії, а й значної кількості українського народу (переважно старших поколінь) цілком співпадають з оцінкою Вадима Скуратівського.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100