26.04.2024 14:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Правозахисник розкритикував ідею інтернет-контролю від регіоналів

Поданий регіоналом Володимиром Олійником законопроект «Про захист інформаційного простору» порушує право українців на приватність і несе значну небезпеку.

Таку думку у коментарі TCH висловив юрист Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Щербатюк.

«На моїй пам'яті це, здається, четверта спроба зробити щось подібне. Зокрема, була спроба внести зміни до закону „Про захист суспільної моралі“, чим надати певні додаткові права СБУ», — зазначив Щербатюк.

Він зауважив, що це стосувалося і сайтів з інформацією, яка може порушувати мораль згідно цього закону. Причому критерії не мали чіткого визначення, і під них можна було підігнати будь-яку інформацію. Схожа історія і з запропонованим Олійником законом, каже юрист.

«Якщо так взяти, то фактично навіть критика щодо якісного управління державою, щодо можливих реформ теж може сприйнятись як така, що посягає на територіальний устрій. Насправді це дає дуже серйозні повноваження для органів влади, які є дуже небезпечними і порушують право на приватність», — попереджає Щербатюк.

На його думку, все це робиться для того, аби отримати додаткові важелі управління і отримувати від провайдерів інформацію про те, хто на які сайти заходив, з яких ІР-адрес і мати достатньо даних для ідентифікації особи, яка висловила свою точку зору. При чому, додає експерт, людина може просто дати суто оціночне судження.

«Небезпека присутня. Як на мене, це дуже небезпечна гра. Це одна з низки заходів, які останнім часом пропонуються владою. Загалом це стає тенденцією як на мене», — наголосив Щербатюк, нагадавши зокрема, і про повернення іменних квитків на потяги.

За його словами, у більшості країн подібних законів не існує. Дозвіл на отримання інформації про дії людини у Мережі може надати лише суд у разі скоєння злочину і необхідності провести такі оперативно-розшукові заходи. І зараз українські силові відомства таку можливість так само мають.

Нагадаємо, регіонали підготували новий законопроект з посилення контролю над розповсюдженням інформації в інтернеті.

У пояснювальній записці Олійник зазначив важливість «недопущення розміщення на сайтах адресного простору українського сегмента інтернету, електронних ЗМІ відомостей, поширення яких заборонено законами».

До таких відомостей депутат зараховує пропаганду війни, міжнаціональної або міжрелігійної ворожнечі, насильства, жорстокості, інформацію, де є заклики до повалення державної влади, конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, а також посягати на права і свободи людини. У разі схвалення законопроекту провайдерам доведеться видаляти подібні ресурси з Мережі протягом доби після відповідного рішення суду на вимогу СБУ або МВС.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-06-2013 9:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100