19.03.2024 05:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Позивачі без обличчя

У депутатів ВР намагаються відібрати посвідчення шляхом фальсифікацій та судового свавілля.

Cудова тягнина щодо вилучення депутатських посвідчень у мажоритарників Олександра Домбровського та Павла Балоги, яка точиться ще з початку лютого, отримала новий поворот.

21 червня 2013 року Київський апеляційний адмінсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу спікера Володимира Рибака на рішення Окружного адміністративного суду, який за позовом екс-депутата Юрія Кармазіна зобов’язав голову Верховної Ради вилучити посвідчення у нардепів Домбровського та Балоги – переможців на виборах у окрузі №11 на Вінничині та №71-му окрузі на Закарпатті.

Звертаючись до суду зі скаргою спікер, зокрема, зазначив, що суддя Іщук, який виніс це рішення взагалі не має права бути суддею, оскільки не зупинив на той час свою адвокатську діяльність, порушивши тим самим ст.126 Конституції України.

Крім, того Володимир Рибак у своїй заяві відзначив, що позивач Кармазін не мав права звертатися до суду з позовом про захист своїх виборчих прав, оскільки не входив до числа виборців на цих округах.

Вже зараз очевидно, що саме Конституційний суд має поставити крапку у цій справі. Саме туди ще в лютому голова Верховної Ради  направив подання про відповідність Основному Закону рішення у цій справі, яка розглядалася спочатку у Вищому Адмінсуді України.

Активна участь самого Рибака у подіях теж зрозуміла, оскільки через низку сумнівних рішень судів в країні може скластися серйозна правова колізія, яка теоретично загрожуватиме повною дестабілізацією роботи парламенту.

Справа в тому, що згідно з Конституцією, позбавити обраного народного депутата посвідчення можна лише у п'яти випадках: задовольняючи його особисту заяву, якщо в силу вступить обвинувальний вирок, якщо суд визнає нардепа недієздатним або зниклим безвісти, якщо він позбудеться громадянства або виїде жити на постійній основі за кордон, чи у випадку смерті парламентарія.

Інших варіантів Основний закон країни не передбачає.

Врешті, якщо обидва депутати будуть визнані такими, що не мали права голосувати за законопроекти, відповідно й не матимуть юридичної сили ті закони, які вже прийняті і працюють! Втім, схоже прихованих натхненників цих процесів поява такої «правової» бомби не хвилює.

Павло Балога, коментуючи позов, запевнив, що «це рішення більше носить характер страшилки», а Олександр Домбровський зазначив: «Рішення Окружного адмінсуду стосується всіх народних депутатів. Тепер кожного члена парламенту можна позбавити депутатського мандата».

Більшість коментаторів, говорячи про цю справу вбачають в ній політичне замовлення. Мовляв, таким чином цих мажоритарників певні сили у владі показово намагаються покарати за те, що вони так і не вступили у фракції партії регіонів у парламенті.

Опозиційні лідери Віталій Кличко та Арсеній Яценюк також вважають, що рішення суду — справа рук влади, яка таким чином намагається залякати мажоритарників та змусити їх вступати у фракцію ПР.

Про те, що рішення про позбавлення двох нардепів мандатів знаходиться, швидше, в політичній, ніж юридичній площині, заявляв і заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Втім, за ті декілька місяців, що ведуться суди, здається, питання політичного замовлення вже втратило свою гостроту. Адже, за деякими даними, влада і опозиція фактично погодили спільне рішення щодо проведення перевиборів у 5-ти округах, де так і не були визначені переможці. Приміром нещодавно депутат Микола Томенко заявив, що вибори на п’яти проблемних округах відбудуться скоріше всього восени – у вересні чи жовтні. Про округи № 11 та №71, де відповідно перемогли Домбровський та Балога, у переговорах між владою та опозицію мови взагалі не йшлося.

Це може означати тільки одне – політичні сили розуміють можливі наслідки  прецеденту судового зняття депутатських повноважень для представників всіх без виключення фракцій, тому і не збираються давати йому хід.

Чому ж тоді колишній опозиціонер, а нині «боєць» юридичного фронту Юрій Кармазін так завзято взявся за справу?

Доводилось чути версію, що Кармазіну, якого не допустили до мажоритарних виборів у 2012 році, представники влади пообіцяли підтримку на одному з цих двох округів, де, в разі позбавлення народних депутатів повноважень, мали б пройти нові вибори. І начебто саме це є його основною мотивацією. Втім, не все так просто.

У ситуації з Балогою, наприклад, лише недавно стало зрозуміло звідки дме вітер.

Регіонала Степана Деркача, який посів друге місце в 71-му окрузі, журналістам вдалося побачити разом з Кармазіним, що, звичайно, ставить під сумнів слова позивача про його особисте бажання виключно «встановити справедливість».

Більш заплутана ситуація з Домбровським. Разом з Юрієм Кармазіним позов проти нього подали дві невідомі загалу людини – Євген Угляй та Анатолій Дацький, які нібито є жителями 11-го округу на Вінничині, де і балотувався депутат.

Як вдалося дізнатися журналістами, Дацький – підприємець за документами, що проживає у Вінниці, і займається розробкою Камяногірського кар’єру (робота якого, як виявилося, наразі призупинена), а юридичною адресою фірми, яку він очолює, є його ж домашня адреса. Відомо також те, що Анатолій Дацький був депутатом Жмеринської районної ради від «Батьківщини» минулого скликання.

Ця загадкова особа, не дивлячись на всеукраїнський розголос справи, всіляко уникає спілкування з пресою. Знайти його вдалося лише одного разу, і у приватній розмові з журналістом, Дацький, кажуть, обмовився, що жодного підпису під документом, який було подано до суду, він не ставив.

Повне небажання йти на контакт викликає все більше підозр у тому, що підпис або підроблено, або за підприємцем Дацьким водяться і якісь інші грішки, не виключено, що й пов’язані з виборами на 11-му окрузі.

Звичайно, це мало б стати причиною для відкриття справи щодо фальсифікації підпису. І, не виключено, що скоро саме так і відбудеться. В кулуарах Ради вже ходять чутки, що депутати від опозиції готують звернення до Генпрокурора з метою домогтися проведення графологічної експертизи щодо підписів позивачів у цій справі. Тож наші журналісти й надалі слідкуватимуть за фігурантами цієї загадкової справи і інформуватимуть громадськість.

 

 

Іван Савицький, 40a.tv

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 26-06-2013 10:50 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100