26.04.2024 07:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Покращення. Послуги оцінювачів нерухомості зростуть в 10 разів

З 1 лютого 2014 року багато оцінювачів нерухомості готуються закритися, а інші підняти ціни.

Про це пише газета «Сегодня».

Як повідомляється, рівно тиждень минув з тих пір, як в Україні запрацювали нові правила оцінки нерухомості.

Тепер оцінку вартості квартири або будинку проводять не на око, а за допомогою комп'ютера і тільки сертифіковані оцінювачі. Перехідний період, коли можна оцінювати і по-старому, і по-новому, триватиме до 1 лютого.

За цей час, за прогнозами голови Фонду держмайна Олександра Рябченка, встигнуть довчитися і отримати ліцензії всі ті, хто не встиг це зробити, а ринок зможе потроху адаптуватися до нововведення. І всі оцінки будуть проходити тільки за новими правилами.

«Вартість оцінки -300 гривень, за часом вона займе від трьох днів до двох тижнів. Поки ніяких проблем немає», — каже сертифікований оцінювач Дар'я Савицька, яка вже перейшла на нову систему.

Таких, як вона, в Україні, за інформацією Фонду держмайна, 1540 чоловік; компаній, які можуть проводити оцінку — 347 плюс їх представництва.

«У нас з 10 тисяч оцінювачів відучилися 1500. Решта залишаються без роботи. У реєстрі — 350 компаній, зараз оцінкою по всій країні займаються 3500 компаній. Відбувається монополізація ринку», — каже глава Українського товариства оцінювачів Олексій Амфітеатров.

"Ми хочемо, щоб кількість фахівців надалі зростала. Це, звичайно ж, призведе до здешевлення послуг, хоча і зараз ми бачимо у компаній ціни на ці послуги в 200 гривень , — бреше Рябченко.

У свою чергу, оцінювачі кажуть, такі ціни протримаються недовго.

«На час перехідного періоду нам дали негласне розпорядження не брати за оцінку більше 300 гривень, щоб не сіяти паніку. З цих грошей ми повинні 80% віддати компанії, яка забезпечує нас програмою по розрахунку вартості житла. Нам обіцяли, що з лютого ми зможемо підняти ціни», — говорять в одній з компаній-оцінювачів.

«З лютого вартість оцінки зросте в 10 разів, до 3 тисяч гривень», — сказав віце-президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Базелинський.

Необхідність підняти вартість оцінювачі пояснюють дорожнечею програми, яка підраховує ціну квартири, і аж ніяк не дешевими курсами на отримання сертифіката.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-11-2013 14:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100