28.03.2024 20:52 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Чому Янукович і Азаров розіграли провокаційну виставу

 

 

На поверхні все виглядає так. Вдень 21 листопада 2013 року Кабмін за підписом Азарова видає вже добре відоме розпорядження про призупинення процесу підготовки до укладання угоди про асоціацію з ЄС, яким фактично визнається повернення зовнішньополітичного курсу в бік Росії. Для трагізму процитуємо найгріховніше місце документа: «Відновити активний діалог з Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу і державами — членами  СНД щодо пожвавлення торговельно-економічних зв’язків…».

Буквально в той же час у Відні Янукович запевняє громадськість у продовженні євроінтеграційного шляху України. «Україна йшла і буде продовжувати йти шляхом євроінтеграції… Чим далі, тим більше перешкод, але нас це не лякає. У нас є впевненість і переконаність, що ми йдемо правильним шляхом», – каже він.

Як наслідок маємо таке. Розпорядження Кабміну суперечить не лише заявам президента. В 2010 році Янукович підписав Закон України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики». Там, в пункті 2 частині 12 статті 11 йдеться, що основними засадами зовнішньої політики є «забезпечення інтеграції України в європейський політичний, економічний, правовий   простір з метою набуття членства в Європейському Союзі». Отже, Азаров та урядовці грубо порушує ще й закон України – чим не посадовий злочин?

Що це? Бунт на владному кораблі? Повстання прокремлівського лобі, до якого зачисляють Азарова, проти президента? І як вчинить з прем’єром глава держави, коли повернеться з Австрії?

Насправді ніякого бунту немає, про що свідчать наступні факти. Перший, інформація про небажання Януковича підписувати угоду просочилася в пресу за день до цього. Джерела газети Kyiv Post повідомили, що президент натякнув комісару ЄС Штефану Фюле, що не хоче асоціації. Цій інформації можна довіряти, бо власник газети мав бізнес в Донецьку, і давно обріс зв’язками з віп-регіоналами. Вочевидь, він би не насмілився злити небажану інформацію напередодні саміту, або провокувати.

Другий факт – в четвер регіони не дали жодного голосу за всі шість законопроекти по Тимошенко. Жодного – це значить, що була чітка вказівка з самого топу владної піраміди заблокувати спроби звільнити Тимошенко, таким чином показуючи ЄС, що тиск на президента не працює.

Третій факт – особиста відданість Азарова Януковичу. Микола Янович не лише людина без амбіцій, він виявився здатним розіграти не зовсім порядну схему. Але що не зробиш заради старого товариша? Заради нього можна пробачити хоч власну відставку – і це ймовірно є в планах Януковича на найближче майбутнє.

Нарешті, ми підходимо до суті справи. Добре відомо, що Янукович за жодних обставин не хоче звільняти Юлю. Віктор Федорович – людина, яка за своєю психологією не терпить тиску стосовно себе, бо це викликає підозри в його слабкості. Тож у відповідь на «умовляння» з боку ЄС в нього просто урвався терпець і він дав команду заблокувати процес підготовки до асоціації.

Хоча значною мірою це правда, проте все трохи складніше. Януковича цікавлять три речі: гроші від Заходу, Тимошенко у в’язниці та слава євроінтегратора. Всі ці бажання слугують одній меті – якомога довше залишитися при владі. Ви вже додумайте самі, яким чином, це нескладно. Цій же меті підкоряється й схема, яку на наших очах Янукович розіграв із Азаровим та своїми депутатами.

Отже, нардепи відкрито виступають проти асоціації, Азаров навіть здається бунтарем. А президент вперто каже, що він – за євроінтеграцію. Таким чином відповідальність перекладається на парламентську більшість і уряд, а глава держави ніби й не причому, зберігаючи реноме. Це дає йому можливість не відштовхувати дійну корівку, далі розкручуючи її на кредити: мовляв, я ж не винний, що депутати такі, але ситуація виправиться, обіцяю. Крім того, Янукович отримує можливість тягнути час, щоб ЄС зрештою поступився в питанні Тимошенко.

Ця схема трохи нагадує класичну розводку вуличних крадіїв – поки один відволікає увагу жертви, другий спритно краде її речі. Цікаво, що в ролі лохів виступає не лише ЄС. «Бунт» уряду і фракції проти президента покликаний замаскувати, що Янукович грає тут ключову роль. В очах виборців він так і залишиться євроінтегратором, навіть якщо угоди про ЄС і не буде – вельми доречно до виборів 2015 року. А на випадок зручної кон’юнктури (якщо ЄС здасть Тимошенко) завжди можна знову запросити на танок Європу. Вона дівчина добра і такому гарному кавалеру навряд чи відмовить.

 

Юрій Зущик

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-11-2013 21:47 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100