20.04.2024 16:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

#Євромайдан Правозахисник Аркадій Бущенко: «Арешти невинних людей спричинять подальшу ескалацію протистояння»

Правозахисники закликають долучити до розслідування кривавих подій у Києві міжнародних спостерігачів. Як вони заявляють, українська влада нічого не робить, щоб розслідувати злочини міліції під час силового розгону мирного Євромайдану.

Неефективне також розслідування штурму Банкової. Заарештовано людей, непричетних до насилля, тоді як справжні винуватці-провокатори залишилися в тіні, – заявив Голосу Америки виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко:  «Влада поки що не відповідає на запит суспільства. На запит про справедливість. Ніхто не заперечує, що на Банковій склалися досить складні обставини. Ніхто не каже, що треба звільняти від відповідальності тих, хто агресивно з боку демонстрантів поводив себе. Але чому вони не заарештовані?»

«Чому заарештовані люди, які зовсім непричетні до цього? Які стояли обабіч дороги і просто попалися під руку, яких просто було легше побити, тому що вони неозброєні».

«Чому ніхто не заарештований з тих, хто дійсно готувався до силового протистояння, хто був підготовлений до цього? Влада знову показує, що вона не бачить, де знаходиться справедливість, не здатна діяти справедливо. Якщо вона буде продовжувати діяти так і далі, то, я думаю, що зараз, на цьому градусі народного протесту це викличе подальшу ескалацію протистояння між владою і громадянським суспільством».

Як відомо, в ніч на 30 листопада спецпідрозділ «Беркут» кийками зачистив Майдан від мирних демонстрантів, здебільшого студентів. Жоден з міліціонерів не поніс відповідальності за ці невиправдано жорстокі дії. Розгін Майдану став причиною кількасоттисячного мітингу протесту 1 грудня, який закінчився штурмом адміністрації президента. Організацію штурму приписують очільнику радикальної організації «Братство» Дмитрові Корчинському, близькому до проросійського політика Віктора Медведчука. При цьому ніхто з «братчиків» не був заарештований; до суду притягнуто 13 випадкових осіб з мирних демонстрантів.

Для розслідування подій, які відбулись у Києві 30 листопада і 1 грудня, генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд запропонував створити тристоронню комісію в складі представників влади, опозиції та європейських експертів. Про те, що з планом Ягланда в Україні погодились, повідомила прес-служба Ради Європи.

Утім, як заявив журналістам прем’єр-міністр Микола Азаров, комісія запрацює лише за умови, що протестувальники розблокують урядові будівлі.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 7-12-2013 11:38 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100