28.03.2024 11:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вищий спецсуд відмовляється виконувати закон проти покарання учасників #Євромайдан

 

 

Закон про «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» не може бути застосований на практиці.

Про це заявив член Ради суддів України, заступник голови Вищого спецсуду з розгляду цивільних і кримінальних справ Павло Гвоздик.

Він підтвердив, що закон «не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації».

Гвоздик посилається на те, що документом чітко не визначено коло осіб, на яких він поширюється, оскільки вжитий термін «учасники акцій протесту та масових заходів» не дозволяє визначити, кого саме слід вважати такими.

Також незрозуміло, які масові заходи маються на увазі в законі, оскільки в зазначений у ньому період часу на території України відбувалася велика кількість концертів, виставок, спортивно-видовищних та інших «масових заходів».

Крім того, необхідно зазначити, що Кримінальний кодекс містить вичерпний перелік випадків звільнення від кримінальної відповідальності, при цьому такі випадки можуть міститися виключно в цьому Кодексі.

«Ухвалений закон передбачає фактично новий вид звільнення від кримінальної відповідальності, який при цьому не передбачений КК. Як наслідок, у Кримінальному процесуальному кодексі відсутня й процедура його застосування», — зазначив Гвоздик.

«Отже, в українському законодавстві просто немає норм, які регулюють процедуру ініціювання, розгляду, прийняття рішення про звільнення від відповідальності згідно з положеннями ухваленого закону, оскарження прийнятих рішень, визначення посадових осіб, які мають здійснювати відповідні дії тощо», — додав він.

За словами члена Ради суддів, нині єдиним видом звільнення від відповідальності, який може відбутися за рішенням Верховної Ради, є амністія.

«Проте в ухваленому законі амністія не згадується, а його положення майже повністю не відповідають законодавству, що регулює питання її застосування», пояснив він.

«Також неможливо реалізувати положення закону, які забороняють відкривати нові кримінальні провадження», — додав Гвоздик.

"По-перше, кримінальні провадження згідно з КПК не відкриваються, оскільки на цій стадії процесу немає необхідності приймати будь-яке окреме рішення, у тому числі про «відкриття кримінального провадження», — зазначив він.

«По-друге, досудове розслідування розпочинається після внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань безальтернативно, тобто фактично в автоматичному режимі», — додав Гвоздик.

Як відомо, 19 грудня 2013 року Верховна Рада проголосувала за звільнення від кримінального переслідування учасників масових акцій. Проект звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону.

 

23 грудня президент Віктор Янукович підписав цей закон.

Нагадаємо, що після так званої судової реформи Вищий спецсуд повністю контролюється диктатором Януковичем через Ківалова та Портнова.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-12-2013 10:42 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100