29.03.2024 04:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Влада України затикає рота незалежним ЗМІ — Сергій Лещенко у The Washington Post

У 2013 році в Україні було зафіксовано понад 100 випадків нападів на журналістів. Більш як половина з них трапилися в грудні під час спроби спецпідрозділу «Беркут» розігнати Євромайдан, йдеться в статті заступника головного редактора газети «Українська правда» Сергія Лещенка у The Washington Post.

Однак фізичне насильство — не єдиний спосіб тиску провладних сил на пресу. Політичні союзники Януковича вдаються до поглинання ЗМІ та хакерських атак, а їхні дії здатні вплинути на підсумки виборів, попереджає автор.

У листопаді відразу 14 журналістів українського Forbes пішли з журналу на знак протесту проти цензури. Річ у тім, що його придбав бізнесмен Сергій Курченко, за яким, з чуток, стоїть син президента Олександр Янукович. Курченко також придбав журнал «Кореспондент», який протягом десяти років був флагманом незалежної журналістики. Колишній віце-прем'єр країни, власник каналу «Інтер» Валерій Хорошковський був змушений продати свою телеімперію і вирушити у вигнання. Крім того, проти незалежних журналістів і громадянських активістів вчиняються хакерські атаки: їхнє електронне листування проглядається, а дзвінки прослуховуються.

В даний час Україна посідає 126-те місце з 179 в індексі свободи преси «Репортерів без кордонів». До приходу до влади Януковича вона була на 89-й сходинці.

На думку автора, уряд США повинен вивчити можливість застосування санкцій проти чиновників, причетних до нападу на представників вільної преси, а американські агенства могли б допомогти у розвитку нових незалежних ЗМІ.

Західні спостерігачі часом зациклюються на долі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, жертвуючи журналістами, які висвітлювали справу проти неї як приклад вибіркового правосуддя.

«Незалежні українські журналісти також заслуговують на західну увагу і підтримку», — підкреслює Лещенко.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 1-01-2014 18:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100