20.04.2024 07:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ДАІ не має права приходити до людей додому і кликати на співбесіди за #Євромайдан — юристи

 

 

Юристи наголошують, що співробітники ДАІ не мали права приходити додому до людей і запрошувати на співбесіди.

Так адвокат Анна Литвин заявила: «ДАІ не має права приходити додому. Давайте, присилайте повістки».

«Це робиться, щоб у тих людей, які не знають своїх прав, забрати їхні водійські права», — додала вона.

У свою чергу інший юрист Дмитро Йовдій в коментарі «Українській правді» зазначив, що «жодним законом не передбачено зобов’язання особи з'являтися до органів ДАІ і будь-яким чином спілкуватись: чи телефоном, чи коли вони приходять додому».

«І те, що вони приходять додому, направляють листи з вимогою надати для огляду автомобілі або для дачі пояснень, це, по суті, є незаконним, і громадяни не зобов'язані реагувати на такого роду виклики», — додав Йовдій.

«Існує чітка процедура притягнення до адмінвідповідальності: в момент вчинення правопорушення зупиняється водій транспортного засобу, і інспектор ДАІ складає протокол про вчинене правопорушення», — зазначив він.

«Якщо водій не зупиняється, як про це йде мова, то інспектор ДАІ вправі скласти протокол і його з наявними доказами вчиненого правопорушення (відеофіксація, залучення свідків того, що відбулося правопорушення), цей протокол відправляти до суду для того, щоб суд приймав рішення про притягнення особи до адмінвідповідальності», — додав Йовдій.

«Ця особа має бути викликана до суду і надавати свої докази її невинуватості, якщо вона вважає себе невинною», — додав він.

«29 числа рухалась абсолютно хаотично велика група транспортних засобів, і якщо інспектор ДАІ когось і намагався зупинити, то важко довести, кого він саме зупиняв. Особа зобов’язана зупинитися тільки в тому випадку, коли інспектор ДАІ піднімає жезл і зупиняє безпосередньо ваш транспортний засіб», — наголосив він.

Він також наголосив, що ДАІ має право просити про огляд автомобіля лише у випадку ДТП.

«Не має інспектор ДАІ повноважень викликати водія для надання автомобіля для огляду. Законом такого не передбачено», — сказав він.

ДАІ почало масово викликати на співбесіди  людей, які 29 грудня 2013 року їздили у Межигір'я до резиденції президента Віктора Януковича.

Як виявилося з повідомлень на сторінках соціальних мереж, такі виклики тривають вже кілька днів.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-01-2014 12:45 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100