16.04.2024 11:31 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Поради адвоката Євгенії Закревської щодо поведінки під час затримання для учасників #Євромайдан

 

Адвокат Євгенія Закревська розповіла, як правильно вести себе при затриманні в українських реаліях, коли правоохоронці на кожному кроці порушують закон і діють не за інструкцією.

 

1. Як юрист, адвокат і чесна людина я все ж думаю, що в нинішніх умовах єдиним юридично правильним і одночасно дієвим радою буде саме — «Не попадайтеся!». Тобто поради зараз краще питати у фахівців з особистої безпеки. Все що нижче — жалюгідні спроби виправдати існування юристів у цій країні.

2. Отже, якщо «не попастися» не вийшло, і Вас все ж затримали, постарайтеся залишитися цілим і зберегти максимальну кількість здоров'я. Це порада номер два. Всі інші поради розглядайте через призму цього.

3 . У момент затримання спробуйте повідомити свідкам затримання Ваші прізвище , ім'я. Залучіть увагу представників преси , медиків , спостерігачів. Знаючи Ваші дані Вас буде простіше знайти . Звичайно ж , відповідно до ст . 5 ЗУ « Про міліцію» , міліція зобов'язана повідомити про Ваше затримання родичів та зазначеного Вами адвоката (адвоката — на Ваше прохання , бажано — письмової) на протязі 2- х годин , а центр безкоштовної правової допомоги ( ЦБПП ) — негайно , це вже згідно ч.4 ст. 213 КПК , і ПКМУ № 1363 «Порядок інформування ЦБВПП про випадки затримання осіб». Але ці норми майже НІКОЛИ не дотримуються. І скільки часу Вам доведеться пробути наодинці з т.зв. правоохоронцями , без будь-якого зв'язку з зовнішнім світом — невідомо , бувало , що добу і більше. Тому якщо можете, при затриманні або в машині відправте інформацію близьким про те що ви затримані і по можливості — куди Вас везуть . Позаяк потім телефони можуть відібрати.

4 . Дзеркальна порада свідкам затримання — залежно від обставин, спробуйте з'ясувати у співробітників міліції їх ПІБ , звання , підрозділ (згідно з ч. 2 ст. 5 ЗУ Про міліцію « при зверненні до громадян , співробітник міліції зобов'язаний представитися , а на вимогу пред'явити посвідчення" ) підстави для затримання (це адміністративне затримання або затримання в порядку ст. 208 КПК , що саме він скоїв ) ; куди відвезуть затриманого ; зафіксувати затримання і розмову з міліцією на відео, аудіо ; зрозуміти , наскільки це затримання законне; мирно перешкодити незаконному затриманню / побиттю ; вимагати надання затриманому медичної допомоги , якщо він у ній очевидно потребує ( ч. 4 ст. 12 ЗУ « про міліцію » зобов'язує міліціонерів забезпечити негайне надання медичної допомоги); дізнатися ПІБ затриманого і по можливості — координати людини кому він просить передати інформацію про його затримання.

Згідно п. 5 ст. 11 ЗУ « Про міліцію» , затримувати міліція може 🙁 1 ) осіб , підозрюваних у вчиненні злочину , за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі або на підставі визначення слідчого судді або в порядку ст. 208 КПК . А ст. 208 КПК дозволяє затримувати виключно у випадках , коли:
а ) людину застали під час скоєння злочину або замаху на злочин ,
б) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець , в т.ч. потерпілий або сукупність очевидних ознак на тілі , одязі або місце події вказують на те , що саме ця особа щойно вчинила злочин...

Тобто якщо Ви очевидець затримання, а затримання за ст. 208-й можливо тільки безпосередньо після злочину, то дуже ймовірно, що Ви були присутні також і при вчиненні цього злочину. Або ж були свідками не вчинення злочинних дій затримуваних, а значить можете оцінити законність затримання.

(2) Осіб, які вчинили адміністративне правопорушення для складання протоколу або розгляду справи по суті, якщо ці питання не можуть бути з'ясовані на місці. Тут доречно поцікавитися у міліції-а чому ці питання не можуть бути з'ясовані на місці? Чому вони не можуть скласти протокол тут, на місці? (3) Неповнолітніх до 16-ти років, які залишилися без піклування;

(4) осіб у стані алкогольного сп'яніння, але тільки в громадському помсти і тільки якщо вид цієї особи ображає людську гідність і громадську мораль або ж якщо ці особи втратили здатність самостійно пересуватися чи могли завдати шкоди оточуючим (6) військовослужбовців, які вчинили злочин або адмінправопорушення (7) осіб з вираженими ознаками психічних розладів, що несе загрозу оточуючим. (8) іноземців, розшукуваних правоохоронцями інших держав.

Запам'ятайте , будь ласка — затримання є таким з моменту , коли людину силою або наказом змушують залишатися поруч або йти зі співробітником міліції або в приміщенні , визначеному співробітником міліції. Тобто якщо людину кудись тягнуть або ведуть , а на Ваше питання відповідають — це він сам , з власної волі йде , ми запросили просто (як варіант — проводжаємо ) , поцікавтеся у «самого» — чи дійсно все відбувається з його волі і він не проти подібного ескорту. У разі негативної відповіді — маємо всі ознаки незаконного затримання. Згідно ст. 5 -й ЗУ « Про міліцію» , при затриманні вони повинні повідомити підстави та мотиви затримання, роз'яснити право оскаржити їх дії в суді і купу статей Конституції України . Запитайте задерживаемого — роз'яснено Чи це все йому це ? На всякий випадок — відсутність документів — це не привід для затримання.

Якщо ситуація критична, незаконність затримання очевидна, можна зателефонувати в 102 і повідомити їм під запис про вчинення злочину, передбаченого ст. 371 Кримінального кодексу (свідомо незаконне затримання), ст. 365 КК (перевищення службових повноважень) або навіть ст. 246 КК (викрадення людини), зажадати направити наряд Якщо затримання все ж відбулося, а Ви не знаєте, що робити з отриманою інформацією, кому її передати — передайте її в Евромайдан СОС, там знайдуть як допомогти.

5 . Повертаємося до затримаго . Якщо Вам запропонують розписатися в журналі відвідувачів і затриманих , простежте , щоб там було правильно проставлено час реєстрації і вкажіть , по можливості , що Ви не відвідувач , а саме затриманий і з якого моменту (мається на увазі час фактичного затримання) .

6 . Коли Ви вже у відділенні , попросіть повідомити рідних про Ваше затримання , вкажіть , кого саме . Якщо у Вас є адвокат , попросіть також зв'язатися і з ним. Але при цьому ні в якому разі не відмовляйтеся від адвоката ЦБПП . У ЦБПП міліціонери повинні зателефонувати відразу і відмову від адвоката ( у випадку якщо у Вас до того часу буде свій) повинен оформлятися тільки в присутності адвоката ЦБПП . До приїзду адвоката не давайте ніяких свідчень і нічого не підписуйте .

7 . Якщо ж від Вас все ж вимагають щось підписати і Ви вирішили (наприклад враховуючи пораду № 2) не противитися цьому , то , по-перше , обов'язково уважно прочитайте що Вам пропонують підписати. Це може бути протокол про затримання ( за КпАП , за КПК ) , протокол про адмінправопорушення , пам'ятка про права ( уважно прочитайте , там багато корисного , попросіть роз'яснити незрозуміле ) , протокол огляду , вилучення , протокол допиту,  пояснення і т.д. Розпитайте про всі незрозумілі або незаповнені графи. ВСЕ , що Ви підписуєте можна підписати із зауваженнями. Зауваження ОБОВ'ЯЗКОВО необхідно вписувати , якщо пропонований до підпису документ не адекватно відображає об'єктивну реальність. Наприклад , якщо в протоколі зазначено , що у Вас вилучили ніж (без вказівки розмірів і пр. ) , а насправді — офісний ножик для різання паперу , то про це обов'язково потрібно вказати , якщо в протоколі « пляшка з невідомою рідиною » , а насправді це «Живчик» , то так і потрібно вказати . Якщо вилучені предмети упакували так , що навіть дитина їх замінить , не порушивши пломбу , або ж якщо на момент підписання протоколу огляду / вилучення предмети взагалі не упаковані і не опломбовані , то на це потрібно обов'язково вказати в протоколі. На цьому місці , « правоохоронці » часто стають агресивними. Але це принципово важливо . Той випадок, коли варто застосувати ввічливу наполегливість.

8 . Розглядайте кожен документ , даний Вам на підпис (аж до пам'ятки) — як канал донесення інформації до судді. По можливості вписуйте перед кожним підписом те, що міліціонери вважають за краще не чути — вимога надати адвоката , вимога викликати швидку ( при необхідності) . Ідеально з точки зору майбутньої стратегії захисту в протокол про затримання вписати обставини затримання і описати всі пошкодження , які Вам завдали при цьому , але це дуже ризиковано , поки немає адвоката. Радити не буду.

9 . Якщо доводиться давати показання або пояснення без адвоката , у Вас все ще залишається ст. 63-тя Конституції України — право не давати свідчень щодо себе і близьких — як взагалі , так і щодо будь-якого конкретного питання і також п. 4 ст. 224 КПК — обов'язок слідчого припинити допит , якщо Ви відмовилися відповідати на всі питання.

Те, що Ви не хочете давати свідчення без адвоката, зовсім не означає, що Ви відмовляєтеся їх   надавати за ст. 63 КУ. Тому в протоколі допиту потрібно в зауваженнях вказати, що відмовилися Ви відповідати на питання саме тому, що до Вас не допустили адвоката. Будь-які свідчення, пояснення бажано писати власноручно. Ця можливість є завжди, незалежно від того — кримінальна ця справа чи адміністративна. Головне — не посоромитися сказати про це слідчому / інспектору, і настояти на своєму.

 

Євгенія Закревська

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-01-2014 12:41 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100