26.04.2024 08:24 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Озброєний Майдан – це не гарантія крові, а гарантія проти крові, — військовий експерт Олексій Арестович

Свій варіант стратегії боротьби Майдану проти влади і «Беркута» озвучив відомий військовий експерт і психолог Олексій Арестович у розмові з Остапом Дроздовим, автором та ведучим політичного ток-шоу «Прямим текстом» на телеканалі ZIK.

– Зараз ми перейшли у другу фазу національної революції, – розпочав розмову експерт. – Перша тривала півтора місяця і трималася на народному підйомі. Це була фаза, коли справді можна було відбутися квітами. А вже у другій фазі справу у свої «чисті» і міцні руки взяли московські «чекісти». Про це можна говорити ствердно. Я, як колишній працівник спецслужб, отримую інформацію від друзів та колег по ту сторону, які підказують, що відбувається. В Україні ФСБ керує під виглядом різноманітних проросійських організацій. Для прикладу, харківський «Оплот». У результаті цих ФСБешних ігор заручником став український народ. Заручником ситуації до певної міри є і Янукович. Його інтереси не враховуються, – ФСБ веде свою гру.

Вбивство львів’янина Юрій Вербицького... Усі методи, застосовані проти чоловіка, нагадують дії «ескадрону смерті» від ФСБ, що діє на Кавказі: чисто, акуратно, без слідів. Варто пригадати розповідь Ігоря Луценка про те, що викрадачі не орієнтувалися в ситуації в Україні, спілкувалися із характерним «костромським» акцентом. Звісно, ми не можемо говорити однозначно, але непрямі ознаки є...

– Що може означати для нас втручання ФСБ?

– Кремль цілеспрямовано подавляє національну революцію в Україні. Думаю, можна говорити і про те, що серед українського «Беркута» та в натовпі також працюють російські спеціалісти. Про це ми також можемо говорити з огляду на непрямі докази: неповага до нашої національної символіки, зривання прапорів, побиття журналістів, звірства щодо затриманих.

Звісно, наш «Беркут» також – не подарунок. Це кримінальна банда, яка іноді за сумісництвом працює у міліції. «Беркутята» живуть за кримінальними поняттями, кримінальними законами, із переконанням, що їх усі повинні боятися. Але думаю, що навіть «Беркуту» не прийде в голову зривати національну символіку. Ці речі вказують, що відбувається щось не те, щось неадекватне...

– З огляду на нинішні обставини, яку б стратегію поведінки Ви б могли запропонувати?

– Я, як психолог, написав «Стратегію теплого океану» – мирного протесту, позитивного. І він дієвий, але до певної міри. Ця стратегія не так про те, як повалити режим, а як переробити суспільство за допомогою змін у собі. Але почали вбивати мій народ! Я офіцер і давав присягу. Відтак, знаючи ситуацію і розуміючи, що відбувається, вважаю, що потрібно брати до рук зброю і захищати свій народ від спроб подавити його. Людей роздягають, людей б’ють, у київських моргах – трупи. Працює «ескадрон смерті», до якого марно звертатися з проханнями, благаннями. Це люди дуже чіткої психології: вони не довозять, ані до камери, ані до в’язниці, ані до слідчих тих, кого упіймали. Вони хапають і мордують, а не просто вбивають. Для прикладу, хлопець, якого катували, різали і при цьому вимагали, щоб він співав гімн України. Після цього і виникає питання: чи в руках українських громадян він був?

Узагалі ж ми маємо альянс криміналітету, міліції і державної влади. Це те, чому простому народу важко протистояти. Був день перемир’я, люди ніби видихнули спокійно, але в цей час не припинилися викрадання. Зник лідер Автомайдану, ще 15 людей. Де вони знаходяться, невідомо. У київських моргах з’являються нові невпізнані тіла, причому зі слідами катувань. Це тактика залякування, а головне, бійці отримують задоволення від своєї роботи. Для них ми вівці, яких потрібно стригти. Якщо їм не протиставляти силу, вони не зупиняться.

– Що значить «не протиставляти силу»?

– Бійці працюють за принципом бригади: ми вдарили – значить, має бути відповідь. Якщо її нема, значить, ви – лохи і можна бити далі. Це стосується і «Беркута». У них так логіка: навіть якщо Януковича скинуть, ми все одно залишимося працювати при будь-якій владі. Звільнять лише кількох найодіозніших. Силовики відчувають себе безкарними. А інформація про те, що київські беркутівці почали вивозити зі столиці дружин та дітей – сигнал, що вони готові нападати й надалі. Вони ж не кремпуються викладати в Інтернеті фото, відео... Підозрюю, що навіть німецькі нацисти не дозволяли собі того, що робить «Беркут».

Ми ніколи не домовимося з «Беркутом», жодні перемовини його не зупинять, бійці далі полюватимуть на активістів. Вони запустили маховик, відчули запах крові і хочуть показати, хто в домі господар. Насправді їм начхати, хто президент, хто у Верховній Раді. До речі, якщо глянути зараз на Януковича, на його мікроміміку, то я як психолог можу сказати, що він дуже наляканий. Відтак, ми можемо зараз ставити перед ним питання про те, що «Беркут» зараз не підкорюється жодній владі і діє самостійно. Я сумніваюся, що був наказ полювати на активістів Автомайдану. Це самодіяльність, а точніше – свавілля. Тому ми не маємо іншого виходу – ми повинні перемогти. Інакше нас мордуватимуть і катуватимуть надалі.

– Яким чином здобувати перемогу?

– Озброєння! Зброя – це ще не значить убивство, але це дуже сильний аргумент. Наступати на Майдан, де є бодай сотня людей, що вміють грамотно користуватися зброєю, знають тактику, вміють організувати захист і напад – це геть інша річ, ніж іти на беззбройних. Як «Беркут» діяв до цього час? – спокійно і нагло йшов вперед. А уявіть, якщо у відповідь бійці отримають попереджувальний вистріл над головою чи під ноги? Думаю, впевненості у «Беркута» поменшає. Зрештою, увесь режим насправді тримається на 8 тисячах «Беркута», сконцентрованого у центрі Києва, – і все. Ну і ще 20-30 груп «ескадронів смерті». Це вся сила влади, загнана на обмежену територію. Тітушки – це несерйозно. І Майдан це довів: відловили, витрясли з них вибачення і відправили геть осоромленими.

– Попереджувальний вистріл справді може налякати «Беркут»?

– Звичайно! Який дурень посунеться у повний зріст туди, звідки у відповідь стріляють. Припустимо, що «Беркут» не заспокоївся і продовжує штурм, полює на активістів... У такому випадку беремо активістів під озброєну охорону. Грамотні юристи, опозиціонери повинні пояснити Майдану, що в таких умовах – по суті громадянської війни – діє особливий правовий період, і саме зброєю забезпечується безпека людей. Озброюються загони самооборони: саме вони займаються супроводом ранених у лікарні, охороняють їх там. А ще стоять на постах Майдану, патрулюють місто. Після цього запал «Беркута» суттєво охолоне. Повірте, битися дубинками, стояти проти коктейлів Молотова – це зовсім інше, ніж коли справа доходить до пострілів. Коли постане дилема: чи ризикувати власним життям та життям сім’ї заради сім’ї Януковича, – більшість обере власний захист. Їхній гонор зникає дуже швидко, коли лунають постріли. Зброя – це не ескалація сили, а заспокійливий засіб. Озброєний Майдан – це не гарантія крові, а гарантія проти крові. Озброєний Майдан – не значить стрільбу в центрі Києва, це на 90% – мир.

– Хто зараз міг би взяти на себе організацію такого процесу – збройну охорону Майдану?

– Про таку готовність уже заявив Анатолій Гриценко, він екс-міністр армії, знає цю справу. Це можуть зробити люди, схожі на нього, які мають військовий досвід та знання. Ветерани-афганці, ветерани спецслужб тощо. Такі люди є. Але варто зазначити, що маємо стихійний протест, відтак доволі складно зробити єдиний штаб і єдиного командира. Втім, майданівці мають високу самосвідомість, серед них левова частка – освічені та думаючі. Зрештою, для чого тримають вул. Грушевського? – щоб відтіснити «Беркут» подалі від самого Майдану.

Думаю, Гриценко намарне таких заяв не робив би. Але він, як військова людина, розуміє, що спочатку ситуацію потрібно підготувати, а потім афішувати. Ймовірно, певна самоорганізація вже навіть відбулася.

І наостанок – нелюдів із «Беркута» треба судити. Коли ми візьмемо їх в оборот, вони дуже швидко здадуть: хто стріляв, хто бив, хто вбивав. І тоді отримають по заслугах.

 

 

Телеканал ZIK

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-01-2014 10:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • Rabarg

    И он прав!

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100