29.03.2024 09:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Буде ще один етап #Євромайдан, — прогнозує політолог Михайло Басараб

За вихідні в парламенті відбулося переформатування влади. На думку політолога Михайла Басараба, це сталося внаслідок домовленостей між «Батьківщиною» та «Свободою» і переходу частини провладних депутатів.

— Певна частина депутатів від партії регіонів та компартії зрозуміли, що Віктор Янукович фактично тікає й покидає посаду президента. Для них стало зрозуміло, що подальший опір революційному наступу народу не має жодного сенсу. Відбувся перехід частини фракції «регіоналів» на бік опозиційних сил. Саме тому вдалося зібрати кворум і швидко проголосувати за необхідні рішення.

Партія регіонів і надалі сипатиметься по всій країні. Більшість членів долучалися до цієї партії зі шкурних міркувань. Бо це давало доступ до ресурсів і посад. Через це для багатьох членів перебування в партії втратило сенс. Крім того, частина «регіоналів» були шоковані, коли влада почала вбивати людей. Вони покинуть партію з моральних міркувань.

Під час революційних перипетій стала помітною співпраця всіх проти Віталія Кличка. Далі це ставатиме дедалі очевиднішим. Зважаючи на значно більший досвід у підкилимних інтригах, інші опозиціонери мають можливість переграти лідера УДАРу.

Спікерство Турчинова несправедливе. Так само не зовсім правильне призначення Арсена Авакова на посаду уповноваженого по контролю за міліцією. Навіть серед депутатів були значно сильніші кандидатури, не кажучи вже про кадрових офіцерів, які служили в силових структурах. Вони могли б керувати міністерством значно професійніше.

Повернення Юлії Тимошенко до активної політики внесе певне сум'яття між політиками. Вона претендуватиме на роль лідера руху повстанців. Наслідком буде загострення конкуренції і жорсткої публічної дискусії між колишніми опозиційними партіями. Головним завданням стане позбавлення Віталія Кличка будь-яких шансів на перемогу в президентській кампанії. «Батьківщина» і «Свобода» постараються взяти під контроль посади президента, прем'єра та спікера.

Якщо лідери опозиції почнуть закулісні ігри, буде ще один етап революції. Янукович був неадекватом. Але не менш недалекоглядними виглядають опозиціонери. Їхнє намагання якнайшвидше розподілити посади і ресурси між собою не залишиться непоміченим суспільством, яке стало значно зріліше. Люди на Майдані почали бачити набагато більше нюансів, аспектів, контекстів. Тому їх не так просто зараз обманути. На дії опозиції буде відповідна реакція суспільства. Найближчим часом відбудеться новий сплеск протестів. Вони не супроводжуватимуться драматизмом і побиттям громадян, але їхнім наслідком стане оголошення дочасних парламентських виборів.

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-02-2014 10:06 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100