29.03.2024 15:00 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

За перемогу в 16 окрузі один з кандидатів готовий заплатити півмільйона доларів США? Колаж. 2 відео

 

 

Виборчий округ № 16 досі не має переможця. Тут боротьба за депутатський мандат точиться між самовисуванцями Юрієм Македоном та Романом Стаднійчуком. Етапи вкидання та викрадання бюлетенів, підробки протоколів, заміни членів ОВК та «тітушок»  пройдено.

 

 

Нині протистояння перенеслось в зали судових слухань.

Юрія Македона вінничани знають як депутата обласної ради, обраного від «Фронту змін». Після ліквідації однойменної фракції в обласній раді Македон не вступив в депутатську групу «Совість України», як це зробила більшість його колег по партії. Тож, нині він позафракційний. Має юридичну практику, а також переконливий послужний список в СБУ.

Роман Стаднійчук став народним депутатом VII скликання в березні 2013 року, він потрапив до парламенту по спискам ВО «Батьківщина» (№65) та менше ніж через місяць вийшов зі складу однойменної фракції у Верховній раді. Стаднійчук отримав депутатський мандат замість захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка, якого партія регіонів вигнала з парламенту за сумісництво адвокатської і депутатської діяльності. Кажуть, під час засідання фракції Стаднійчуку пропонували не складати присягу нардепа на знак солідарності з Власенком та новоспечений парламентар відмовився від такої пропозиції.

Цікаво, що реєстрація вінничанина Центральною виборчою комісією в 2013 році теж не обійшлась без скандалу. Голова ЦВК Володимир Шаповал відмовився реєструвати Стаднійчука, адже в його документах було зазначено, що він очолює адвокатське об’єднання «Немесіда», а в трудовій книзі відповідного запису не було.

— Виникають великі сумніви щодо його статусу. Потрібні додаткові зусилля щодо встановлення адекватності пана Стаднійчука у народні депутати, — сказав тоді В.Шаповал.

Більше того, Стаднійчук мав діюче адвокатське посвідчення і міг займатись юридичною практикою вже будучи нардепом, що є тим самим сумісництвом, за яке, власне, і було відібрано депутатські повноваження у Власенка.

Ще один цікавий факт про Стаднійчука – він був присутнім на горезвісних зборах парламентської більшості на Банковій в квітні 2013 року — так званому «виїзному» засіданні «регіоналів», яке мало на меті втихомирити опозицію, що заблокувала президію парламенту. З огляду на цей факт, а також ряд інших обставин, ЗМІ охрестили Стаднійчука «тушкою».

Переможця визначать суди

За результатами підрахунку голосів на 16 окрузі перемогу здобув Юрій Македон. Він обійшов свого суперника на 168 голосів. Проте ОВК, склад якої було неодноразово змінено, проводить засідання, за наслідками якого визнає недійсним голосування на двох дільницях 16 виборчого округу. На обох — більшість голосів у Македона.

 

 

Виходить, що змінивши результат по двом сільським дільницям можна кардинально змінити результати волевиявлення жителів п’яти районів. Хто з кандидатів був в тому зацікавлений? Зрозуміло, що не той, який вже переміг. Тож Македон пішов в суди. Він каже, що принципово оскаржує всі неправомірні рішення окружної виборчої комісії, навіть ті, що не забирають у нього голоси. Адже вважає, що за встановлення справедливості варто боротись. Йому, між іншим, це непогано вдається. Станом на вчора, 4 листопада 2014 року, Юрій Македон виграв суд, за результатом якого він набирає достатню кількість голосів для перемоги.

— Визнано протиправною та скасовано постанову окружної виборчої комісії про визнання недійсними виборів на виборчій дільниці 050548 на якій насправді не те, що не було порушень, а й навіть не мав місця перерахунок голосів. Кількості голосів, яку набрав Юрій Македон по цій дільниці достатньо, щоб встановити переможця, — каже довірена особа Юрія Македона Олена Грабік.

За її словами, про необ’єктивність суддів, на щастя, говорити не доводиться.

— Не всі наші позови задоволено і не в повному обсязі. Багато що нас не влаштовує і це буде нами оскаржено, але варто зауважити, що суди намагаються максимально об’єктивно оцінювати усі обставини справи, адже ця справа набуває резонансу і перебуває під контролем громадськості, — вважає Олена Грабік.

Ціна питання

Романа Стаднійчука називають людиною політика Давида Жванії – вірного соратника Петра Порошенко, якому президент довірив негласне кураторство депкорпусу Верховної ради. Проте, Юрій Македон також заявив, що в разі перемоги примкне до демократичної більшості, яка має всі шанси бути пропрезидентською.

— Я думаю, що вступлю в коаліцію демократичної більшості, яку, я сподіваюсь, сформують. Я не знаю чи це буде пропрезидентська більшість чи ні, та наразі можу сказати, що мої політичні симпатії тяжіють більше до Блоку Петра Порошенка та Народного фронту, — повідомив Юрій Македон.

Тож, немає нічого дивного в тому, що вінницький окружний адмінсуд слухає справи по 16 округу на стільки неупереджено, на скільки це можливо. Але є ще ряд вищих судових інстанцій, на які Стаднійчук, як співініціатор Закону про відновлення довіри до судової влади в Україні, зможе легко знайти важелі впливу.

— Є інформація, що вже сьогодні в апеляцію наш опонент заносив 500 тис. дол. США, щоб скасувати всі ці рішення, — написав Ю. Македон на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook.

На жаль, поспілкуватись з Романом Стаднійчуком з цього приводу не вдалось, усі його контактні телефони мовчать. Звісно, «Інформаційна Вінниччина» готова опублікувати і його бачення подій. Тож, будемо далі намагатись зв’язатись з екс-нардепом і слідкувати за розвитком подій на 16 виборчому окрузі.

 

 

 

Дарина Уманська, i-vin.info

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 6-11-2014 15:51 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100