29.03.2024 08:29 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Голодні діти по-новому. Кличко у столичних школах скасував безкоштовне харчування. Подробиці

Столичні батьки школярів б’ють на сполох – у школах з 19 січня 2015 року скасували безкоштовне харчування для учнів. Ходять чутки, що в навчальних закладах взагалі можуть закрити харчоблоки.

Як написала у Facebook мама Інна, їй про це повідомила вчителька зі школи 17 січня.

«Подзвонили вчителька зі школи дитини і повідомила, що харчування для дітей більше не буде в школі ніякого. Ні за гроші, ні без них. Хіба це ок?», — обурилася Інна.

Ольга з Вишгорода відзначила, що її першокласника не забезпечують безкоштовним харчуванням ще з 12 січня.

«Оголошення каже: так буде до 1 березня, бо він має „чорнобильське“ посвідчення (яке має 80% всіх школярів у нас). Батькам пропонується давати їжу дітям, яку вони їдять за партами у класі», — написала Ольга.

Як повідомила у коментарі «Українській правді. Київ» заступник голови КМДА Ганна Старостенко, з 19 січня столичні школярі 1-4 класів не будуть забезпечені безкоштовним харчування у школі...

«На жаль, для всіх учнів безкоштовного харчування не буде від 19 січня», — сказала Старостенко.

Вона наголосила, що безоплатні обіди збережуть лише для учнів пільгових категорій, а інші учні матимуть змогу купити обід.

«У  нас було безкоштовне харчування для усіх без винятку учнів 1-4 класів. Раніше це фінансувалося статтею з державного бюджету, яку нам як субвенцію направляли у місцевий бюджет, а тепер нам цих коштів не дали. І тепер місцеві органи влади можуть приймати рішення, чи продовжувати це харчування, чи ні, відповідно до того, чи є у них кошти чи ні. На жаль, сьогодні у нас таких коштів немає», – пояснила Старостенко.

«Коли ми зараз говоримо про те, чи зберегти надбавки вчителям, чи забезпечити харчування без винятку усіх учнів 1-4 класів, то треба так розподіляти ресурси, щоб допомагати тим, хто найбільше цього потребує. У першу чергу харчування потребують пільговики. Вони – з 1 по 11 клас – будуть ним забезпечені», — наголосила чиновник.

Вона відзначила, що шкільні кухні продовжать працювати, їх ніхто не закриє, і усі школярі зможуть купити собі гарячий обід.

Сатростенко не змогла уточнити, скільки коштуватиме такий обід, але припустила, що один обід обійдеться батькам учнів у 10 гривень.

«У нас середня вартість по школах була 7 гривень. Я зараз не можу говорити про вартість обіду, але думаю, що коштуватиме він в середньому 10 гривень», — сказала Старостенко.

Вона також пояснила, що не було повідомлено ні на сайті КМДА, ні на сайті Департаменту освіти, бо це питання вирішувалось і «місто до останнього шукало можливість забезпечити безкоштовне харчування усім учням 1-4 класів».

За словами Старостенко, ціна питання забезпечення учнів безкоштовним харчуванням — 120 мільйонів гривень на рік.

Як повідомив директор Департаменту фінансів Володимир Репік, про те, що місто не зможе забезпечити безкоштовним харчуванням школярів 1-4 класів, було зрозуміло ще 14 січня. А батьків не поінформували раніше, бо були канікули.

«Які могли бути збори? Як батькам могли повідомити? Були канікули, діти сьогодні перший день виходять на навчання після канікул», — пояснив Репік.

Він також відзначив, що економії коштів на цій статті як такої не відбудеться.

«Як такої економії коштів не відбудеться. У нас буде зменшення контингенту, але здорожчання вартості харчування. Тобто школярі пільгових категорій матимуть обід не з розрахунку 7 гривень на особу, а більше», — сказав директор фін департаменту.

Він також додав, що наразі батьківські комітети самі можуть вирішити, як забезпечувати харчуванням дітей у школах.

«Харчоблоки в школі працюватимуть, батьки можуть купити харчування у школі, можуть відмовитися його купувати, можуть взагалі запропонувати дирекції школи якісь інші компанії, які забезпечать харчування дуже якісне», — сказав Репік.

Як повідомляє сайт КМДА, безкоштовне харчування в столичних навчальних закладах надаватиметься учням 1 — 11 класів із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із малозабезпечених сімей, а також дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах загальноосвітніх навчальних закладів.

Читачі sprotiv.org обурюються: «Не повідомили, бо були канікули. Телефонів немає, елекронної пошти немає. Печерна доба. Не лише не повідомили, а не організували й платного харчування . Інформація звучала так: наступного тижня обідів не буде. Взагалі. Поки не узгодять всі документи, аренду харчоблоків та ін. А не зробили вчасно, бо так, були канікули. У Кличка та його підлеглих. За закордонними розвагами не встигли подумати про дітей, які з 8 до 14 години не матимуть гарячої їжі навіть за гроші».

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 19-01-2015 12:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100