20.04.2024 11:45 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Давид Жванія і Микола Мартиненко заборгували ОТП Банку понад 260 мільйонів. Розслідування

ОТП Банк заявляє, що бізнес-група Давида Жванії та Миколи Мартиненка не хоче повертати фінансовій установі понад 260 мільйонів гривень.

Про це йдеться у листі банку на ім'я президента Петра Порошенка, копія якого є у розпорядженні «Економічної правди».

У листі йдеться, що в 2008 році угорська група в особі української «дочки» вирішила відкрити інвестиційний кредит підприємству «Юністіл» на купівлю обладнання для виробництва оцинкованого сталевого листа.

Банк надав компанії дві кредитні лінії. Сума виділених коштів становила 18 млн доларів і 43 млн гривень. Займ підприємство вибирало декількома траншами протягом п'яти років — з 2008 року по 2013 рік.

З 2013 року підприємство припинило виплати. За даними банку, утворилася заборгованість на суму понад 200 млн у гривневому еквіваленті.

У листі, підписаним головою правління банку Тамашем Хак-Ковачем, також пояснюється, чому «ОТП» вирішив видати кредит малознайомій компанії.

"Вирішальним аргументом стало те, що підприємство пов'язане з промисловими гігантами — ВАТ «Криворізький турбінний завод „Констар“ та ВАТ „Запорізький абразивний комбінат“, які мають виробництво та ліквідне майно. Ці підприємства і „Юністіл“ входять до бізнес-групи, яка знаходиться в орбіті впливу Жванії і Мартиненка», — йдеться в листі глави правління банку.

Згадані в листі підприємства були поручителями позичальника. Запорізький комбінат — фінансовим, «Констар» — майновим. При цьому виробнича лінія «Юністілу», на закупівлю якої пішла велика частина кредиту, була встановлена ​​на території турбінного заводу.

За даними банку, позичальник встиг виплатити 5,7 млн ​​доларів і 97,6 млн гривень. Незначну частину з вказаної суми ОТП примусово списав з рахунків «Юністілу» і фінансового поручителя.

Після цього банк вирішив стягнути борги через суди, але безуспішно. Загальна сума претензій ОТП до позичальника і його поручителів становить 263,486 млн гривень. У банку запевняють, що тут не обійшлося без втручання власників групи.

«Власники цих підприємств у рамках стратегії неповернення боргів застосовують весь арсенал політичного впливу для тиску на суддів, державних виконавців та інші держоргани», — йдеться у листі.

За словами Жванії, він є міноритарним акціонером Запорізького абразивного комбінату, а до «Юністілу» і «Констару» відношення не має. «З Мартиненко ми не є партнерами вже давно. Це все застаріла інформація», — говорить він.

За інформацією ЕП, ні Жванія, ні Мартиненко не були присутні на переговорах з ОТП, коли вирішувалося питання виділення кредиту. Про перспективи нового бізнесу з банкірами говорив один із їхніх партнерів — Сергій Перелома.

Це колишній глава правління і фактичний власник заводу «Констар», який виступив майновим поручителем «Юністілу».

У той же час 12,35% акцій «Констару» належить компанії Fоrtеr Hоldings Liмitеd. Через неї група «Брінкфорд», створена на початку 1990 років Жванією і Мартиненко, контролювала ряд українських підприємств.

Перелома і Жванія — давні бізнес-партнери. За інформацією порталу «Наші гроші», Жванія в 2006 році передав йому частину активів корпорації «Брінкфорд» — фірми «Варрант» і «Енерготехнології».

Крім того, Перелома є членом зіркового колективу співзасновників агентства нерухомості «Вортекс», куди входить і Мартиненко.

Будучи власником низки підприємств, Перелома зараз також перший заступник голови «Нафтогазу України» і голова наглядової ради «дочки» НАК — «Укртрансгазу».

Дмитро Дєнков, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-04-2015 19:17 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100