26.04.2024 14:01 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Вибори сьогодні, а ЦВК — й досі нелегітимна

У більшості членів Центрвиборчкому повноваження закінчилися ще понад рік тому, але їх досі ніхто не звільняє, повідомляє sprotiv.org.

Дивна ситуація склалася довкола роботи Центральної виборчої комісії. У 12 із 15 членів ЦВК граничний термін перебування на посаді (членів комісії обирають на сім років) минув ще у серпні 2014-го, але вони досі працюють і проводять отак уже другі вибори поспіль.

Напередодні торішніх парламентських виборів, що відбулися рік тому, склад комісії всупереч закону не змінили, бо, мовляв, новачки не дадуть собі ради з підбиттям підсумків голосування. Та вже рік минув відтоді, а ті самі особи й далі встановлюють результати волевиявлення народу (тепер на місцевих виборах), незаконно обіймаючи посади в ЦВК.

До слова, минулого тижня заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна влаштувала цирк з «голодуванням», вимагаючи у президента Порошенко і Верховної Ради провести ротацію членів комісії — так їй допекли погрози й тиск суспільства, яке вимагає оновлення Центрвиборчкому.

Згідно з пунктом 21 статті 85 Конституції, членів ЦВК призначає на посади та звільняє Верховна Рада за поданням gрезидента. Президент, готуючи подання про призначення членів комісії, повинен враховувати пропозиції депутатських фракцій і груп, утворених у поточному скликанні парламенту.

Тож йдеться про невиконання президентом його безпосередніх повноважень. Це формальна підстава для оголошення імпічменту глави держави. Та, на жаль, застосувати таке покарання стосовно Порошенка нині неможливо, бо в нас навіть немає закону про імпічмент.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 15-11-2015 12:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100