19.03.2024 09:54 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Як #Ахметов, #Янукович та #Порошенко заробляють на торгівлі з окупованим Донбасом. Розслідування. Інфографіка

banda-poroshenka2

«Роттердамська» формула «порошенківців» зробила енергетичне вугілля для українців найдорожчим у світі, повідомляє Національне бюро розслідувань України. Вартість вугілля «роттердамською формулою» закладена у тарифи на електроенергію для населення.

Визначена державою ціна енергетичного вугілля є найвищою в світі. Відповідні дані першим оприлюднив екс-член НКРЕКП Андрій Герус.

У перерахунку на калорійність вугілля 6000 ккал/кг паливо по так званій «роттердамській» формулі коштує $63 за тонну. Тоді як до введення цієї формули  його вартість становила близько $44.

Стара ціна знаходилась на рівні цін у інших країнах-експортерах вугілля – Росії ($42 на Балтику), Польщі ($42), Колумбії ($44). У імпортуючій Туреччині вартість палива є більшою – $50, однак все рівно нижчою від нової ціни для України.

Нова формула була введена НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року. Тепер теплоелектростанції закладають у тариф ціну вугілля по наступній формулі – його вартість у порту Роттердам (нині близько $46) плюс доставка з Нідерландів до України (близько $15), нібито наша країна його імпортує зі світового ринку.

vugilya-ahmetov1jpg

Водночас міністр енергетики Ігор Насалик повідомив про остаточну відмову України від закупівлі південно-африканського вугілля за світовими цінами на користь постачальників з Росії та окупованого терористами Донбасу. Це вугілля ввозиться до України за коротким маршрутом і введення до формули транспортного плеча до Нідерландів є штучним елементом для підвищення ціни вугілля, а відтак і електроенергії, яка виробляється з подорожчавшого вугілля.

Найбільшими виробниками «вугільної» електроенергії є ДТЕК Ріната Ахметова, державне «Центренерго» та «Донбасенерго» Гуменюка-Януковича. Вони отримають від підвищення ціни вугілля додаткові 10 млрд грн., які їм заплатять споживачі електроенергії по підвищеному тарифу.

Нагадаємо, після введення в дію «роттердамської» формули єврооблігації ДТЕК подорожчали на 40%. Коли вони були дешевими їх скупкою займалась компанія ICU. На чиї гроші проводилась скупка – наразі невідомо.

Співвласником ICU є нещодавно звільнений з посади міністра енергетики Володимир Демчишин. У цій же компанії раніше працював Дмитро Вовк, нинішний очільник НКРЕКП.
Раніше співвласником ICU також була Валерія Гонтарєва, яка стала головою Нацбанку за подання президента Петра Порошенка.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 30-01-2017 13:24 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100