19.03.2024 06:25 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Зелена гнида Гетманцев хоче збільшити для українців податок на нерухомість у тисячі разів: 100 000 гривень за хрущовку

Якщо зараз податок на нерухомість нараховується за квадратними метрами (квартира до 60 і будинок до 120 квадратів не обкладаються податком, а за кожен зайвий метр потрібно платити до 1,5% мінімальної зарплати, тобто, 75 гривень за квадрат), то за новою формулою податку зелені гниди прив'яжуть до вартості житла, повідомляє 40ka.info.

При цьому не буде обкладатися податком тільки житло пенсіонерів, інвалідів і пільговиків. За умови, якщо його вартість не перевищує 300 розмірів мінімальної зарплати (з початку наступного року — 1,8 млн гривень або близько 60 тисяч доларів) для великих міст (з населенням більше мільйона чоловік) і до 100 мінімалок (600 тисяч гривень або трохи більше 20 тисяч доларів) для більш дрібних населених пунктів. По домівках цифри, відповідно, 600 і 250 мінімальних зарплат в залежності від розміру населеного пункту.

Нардеп з фракції Слуга народу Данило Гетманцев представив концепцію пропозицій структурних змін місцевих податків представникам Асоціації міст України, про що написав у своєму фейсбуці. Цікаво, що можливість залишати коментарі до цього посту закрита.

 

Максимальну ставку податку хочуть встановити на рівні 0,2% від оціночної вартості для житла і 0,3% для нежитлової нерухомості за кожен квадратний метр. Але податок на нерухомість — місцевий, тому в різних населених пунктах його розміри можуть змінюватися.

Як приклад, звичайна хрущовка на Лівому березі столиці вартістю 40 тисяч доларів (1,14 млн гривень) і площею 46 квадратів. Сьогодні вона не підлягає оподаткуванню. Але якби не було пільгової площі в 60 квадратних метрів, її господарі повинні були б заплатити максимум 3450 грн. в рік (беремо до уваги максимальну ставку). Якщо новий законопроект буде прийнятий, з 2022 роки за квартиру цих же параметрів при ставці 0,2% оціночної вартості за квадрат доведеться заплатити 104880 грн.

У новому проекті закону прописано, що базою оподаткування є оціночна вартість всього об'єкту, і вона множиться на кількість квадратних метрів. Тобто, виходить, що 2280 — це податок з одного квадрата, а за квартиру в 46 квадратних метрів потрібно заплатити рекордну суму в 104880 гривень. Це майже 10% від її ринкової вартості на рік, тобто, за 10 років потрібні виплатити повну вартість квартири.

 

 

Також депутати Зеленського пропонують обкласти податком МАФи і промислові склади, які сьогодні не підлягають оподаткуванню, а також будови сільгосптоваровиробників.

Документом пропонується віднести до об'єктів оподаткування об'єкти нерухомості, завершені будівництвом, що використовуються (або можуть використовуватись) за цільовим призначенням, але не введені в експлуатацію та/або не зареєстровані як об'єкти житлової або нежитлової нерухомості в установленому законом порядку.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-11-2020 18:51 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100