26.04.2024 08:48 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Невже ніхто не заступиться за Україну?, — The Wall Street Journal

 

 

Минулого тижня секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив у Верховній Раді, що на сході України зараз розміщено 8,5 тис. військовослужбовців російської регулярної армії, ще 52 тис. дислоковано з другого боку кордону, пише в The Wall Street Journal Джон Винокур, колишній виконавчий редактор International Herald Tribune. Цифри колосальні, такі, що набагато перевищують ті, які звучали раніше. «Володимир Путін зі сміховинною упертістю далі заперечує присутність своїх військ», — додає автор.

Що здатні зробити, теоретично можуть зробити і готові зробити НАТО і ЄС, щоб дати зрозуміти Росії, що їхнє терпіння небезмежне?

«Як виявилося, ЄС спочатку обговорював ідею піти на поступки», — пише він. Правда, канцлер Меркель скасувала зустріч з Путіним, оскільки «не бачила можливостей для широкого перемир'я в Україні, оскільки Росія і проросійські сепаратисти, як і раніше, порушували режим припинення вогню», — йдеться в статті.

Та все ж верховний представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні запропонувала можливі компроміси. На погляд Винокура, вона «поводилася так, ніби ЄС хоче натякнути, що готовий розглянути справу про УДЗ ще не спійманого великого злочинця, попри заперечення, викладені в понеділок главами МЗС з європейської східної периферії, якою загрожує Путін».

Зі свого боку, неназваний високопоставлений чиновник НАТО сказав Винокурові: Альянс вважає, що Росія поводиться «лукаво», і НАТО «готується до нової політики заборони (neo-containment). Німці звикають до цього. Правда, не всі».

Проте, на думку Винокура, Путину знову вдалося загострити розбіжності усередині НАТО і ЄС, а також між ними, тож не існує єдиної чіткої концепції дій.

НАТО отримає близько 150 американських танків і бронемашин для розміщення в Східній Європі, але постачання смертоносних оборонних озброєнь зі США в Україну «залишаються химерою», як висловлюється автор.

На думку Винокура, адміністрація Обами не враховує того факту, що деякі європейські союзники охоче готові пом'якшити ставлення до Росії.

Президент Франції Олланд сказав, що бажає скасувати санкції, хоча попередня умова — це міцне перемир'я.

Винокур коментує: можливо, Олланд прочитав «відповідь Олексія Навального» — а саме, фразу Навального «Без цих санкцій російська армія була б вже в Одесі» в інтерв'ю Le Monde.

А яка позиція Обами? У грудні він назвав помилковим «уявлення, що якщо посилювати санкції все сильніше і сильніше, то Путін якимось чином передумає».

Екс-повпред США в НАТО Курт Фолькер зазначив: «Всі думають, що уникнути конфронтації з Росією — це важливіше, ніж врятувати Україну. Якщо це означає нашу відмову від України, таке справді може статися».

 

 

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-01-2015 22:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

  • http://zemlj.blogspot.com/ Leo Polit

    Отто фон Бісмарк: договір з Росією не вартий навіть аркуша паперу, на якому написаний

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100