7.05.2024 01:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Мітинг біля Генпрокуратури на захист свободи слова від тендерної мафії

19 березня 2008 року о 14.00 біля Генеральної прокуратури України (вул. Різницька, 13\15) відбудеться мітинг на захист свободи слова та проти переслідувань журналістів, що мають сміливість писати про корупцію у сфері державних закупівель.

Генпрокуратуру пікетуватимуть з вимогами захистити журналістів від переслідувань тендерної мафії. Так, активними лобістами існуючої корупційної моделі державних закупівель, завдяки якій розкрадаються десятки мільярдів бюджетних коштів є почесний президент тендерної палати, нардеп Олександр Ткаченко (КПУ) та її фактичний власник і розпорядник нардеп Антон Яценко (БЮТ) .

З цими особами пов’язують найкричущіші факти переслідування журналістів, фабрикування на замовлення кримінальних справ, цькування та підкупу ЗМІ. Бютівець Яценко також є автором законопроекту № 2086 від 22.02.2008 змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо наклепу.

У пікеті зокрема приймуть участь журналісти Андрій Марусов, Владислав Зубар, Юрій Шеляженко, Вадим Гладчук та інші. Всі вони стали об’єктами регулярних погроз, хуліганських нападів, сфальсифікованих кримінальних справ, безпідставних судових позовів тільки за те, що дозволили висловити свої сумніви у суспільній доцільності та законності діяльності Тендерної палати України, її засновників і керівників.

Під час акції Генпрокуратурі буде вручено звернення від політв’язня, парламентського журналіста, редактора Інтернет – видання «Sprotiv.org», головного редактора газети «Молодіжні Хроніки» Вадима Гладчука.

За неповні три місяці 2006 року проти журналіста Андрія Марусова було подано загалом 56 позовів про захист честі, гідності та ділової репутації. Позивачами були чотири особи — спілка громадських організацій «Тендерна палата України», ТОВ «Європейське консалтингове агентство», ТОВ «Центр тендерних процедур» і Володимир Врублевський. Переважна більшість позовів (49) стосувалися журналістського розслідування ситуації у сфері держзакупівель, матеріали якого розміщувалися на веб-сайті «Е-Урядник». Особливістю позовів було те, що вони спрямовувалися одночасно до двох районних судів Києва — Деснянського (30 позовів) та Оболонського (23). Тому розгляд справ у суді Оболонського району, де відповідач не проживає, відбувалося без його участі й, отже, позбавляло можливості відстояти свою правоту. Як наслідок, уже на початок 2007 року Оболонський суд ухвалив вісім рішень не на користь Андрія Марусова, тоді як у Деснянському суді було ухвалено п’ять рішень, в яких позивачам у задоволенні їхніх вимог було відмовлено.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-03-2008 11:03 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100