31.05.2024 15:26 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

ДЕПУТАТИ УРІЗАЛИ ПРАВА ТИМОШЕНКО У ПЕРШОМУ ЧИТАННІ

Парламент ухвалив у першому читанні президентський варіант закону про Кабмін.

За проголосувало 246 депутатів. Голосували депутати БЮТ, НУ-НС і блок Литвина.

Коаліція була налаштована голосувати проект в цілому, але комуністи, блок Литвина і Партія регіонів заявили, що збираються внести поправки до проекту.

Після цього голова верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував удвічі скоротити термін розгляду проекту, але його ініціативу підтримали лише 70 депутатів.

Президентський проект у парламенті представляв заступник голови секретаріату президента Олександр Шлапак.

«Прийнятий 21 грудня 2006 року закон про Кабмін пропонується вважати таким, що втратив чинність, оскільки багато його положень суперечать конституції», — заявив Шлапак.

Серед основних досягнень президентського закону про Кабмін Шлапак назвав вдосконалення порядку формування Кабміну.

Зокрема, у разі порушення конституції та закону про Кабмін щодо внесення кандидатури прем'єра та її невідповідності вимогам членів уряду, президент інформує Верховну Раду про неможливість внесення запропонованої кандидатури.

Міністри оборони та закордонних справ призначаються на посади виключно за поданням президента. Подання про їх звільнення також вноситься за згодою президента.

Також згідно з президентським проектом одночасно із затвердженням прем'єра відбувається затвердження його програми. При цьому програма діяльності має базуватися на «узгоджених позиціях та програмних засадах коаліції», — зазначив Шлапак.

Також законопроект передбачає призначення заступників міністрів за поданням міністрів, а не прем'єра та координацію міністрами всіх органів виконавчої влади, які не входять до складу уряду.

Кількість заступників обмежується до одного першого та до чотирьох звичайних.

Законопроектом вилучається право прем'єра координувати роботу міністерств і передається Кабміну як колегіальному органу.

«Цим самим позбавляється можливість прем'єра та першого віце-прем'єра через використання так званих фішок в обхід уряду керувати членами уряду, які мають однаковий з ними об'єм прав», — пояснив Шлапак.

Після виступу Шлапака один із депутатів-комуністів запитав, «чи варто було боротися проти диктатури Кучми, щоб зараз презентувати такий закон».

Як відомо, взимку 2007 року фракції БЮТ та Партії регіонів подолали вето президента на закон про Кабмін, який суттєво розширив права прем’єра.

Минулого тижня парламентський комітет з правової політики рекомендував повернути президентський законопроект про кабмін суб’єкту законодавчої ініціативи без розгляду в залі, зважаючи на порушення в ньому низки норм Конституції.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-03-2008 13:18 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100