11.05.2024 13:51 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Істерика тендерної мафії

Не відбирайте кістки у голодного собаки — кажуть у народі. Хоча в цьому разі важко того «собаку» назвати голодним. Адже, як стверджують злі язики, лише за минулий рік він поживився на суму близько мільярда доларів. Якщо ви ще не зрозуміли, про що мова, пояснимо — про держзакупівлі.

Очевидно, рішення Івано-Франківської обласної ради про порядок здійснення в області держзакупівель стало дійсно прецедентом у державі. Адже лише лінивий чи той, у кого у самого «рильце в пушку», з високих і не дуже трибун не заявляв про те, що у сфері держзакупівель не все добре. Більше того, вибудувана чітка схема, яка не лише не сприяє прозорості та чесності цих закупівель, а прямо штовхає до корупції, порушень та зловживань. і лише депутатам Верховної Ради ніяк руки не доходять до того, щоб змінити шкідливі та безглузді закони.

Про першу реакцію Міжвідомчої комісії з держзакупівель на рішення Івано-Франківської обласної ради ми вже писали («Тендерна мафія переходить у наступ», «Галичина» за 6—12 березня 2008 р.). Днями на Інтернет-сайті цієї структури з’явився черговий шедевр, який інакше, як істерикою, назвати важко. Йдеться про «Рішення Міжвідомчої комісії з питань державних закупівель № 01/64 рш від 06.03.2008 року щодо виявлення фактів незаконного визначення умов здійснення державних закупівель, що мають місце з боку органів державної влади та місцевого самоврядування».

Зауважимо, що сам текст рішення чомусь оприлюднено лише 17 березня. Втім, найцікавіше — читаємо у тексті. Знову, згадуючи про рішення Івано-Франківської облради, Комісія нагадує, що воно «не підлягає виконанню». Далі ж читаємо: «...за наявною інформацією та з повідомлень засобів масової інформації, продовжується популізм та політичні спекуляції навколо питання проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти». Полягають вони у публічних закликах окремих посадових осіб «органів державної влади та місцевого самоврядування» здійснювати закупівлі за державні кошти без застосування норм відповідного закону. Ну і нарешті, щоб усі просто задихнулися від страху (чи, скоріше, від сміху?), Комісія висуває нові звинувачення. На її думку, «небезпека даних дій зумовлена тим, що вони, будучи суспільно-небезпечними діяннями, вказують на прямий умисел і чітко поставленої мети — насильної зміни чи повалення конституційного ладу, насильницького захоплення державної влади, відповідно до статті 109 Кримінального кодексу України» (орфографія збережена. — О. П.).

Журналісти — люди грамотні, тож читаємо статтю 109 ККУ: «...дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади». Зокрема частину третю, яка, на наш погляд, найбільше пасує до логіки Комісії: «...дії... вчинені особою, яка є представником влади (пригадуєте, як голова ОДА М. Палійчук викликав на телевізійну дуель чільника Тендерної палати?) або групою осіб (як тут не згадати, що згадане рішення приймала група осіб, себто депутатів Івано-Франківської обласної ради, присутніх на сесії, одноголосно), або з використанням засобів масової інформації (знову ж таки згадати хоча б прес-конференції керівників ОДА і облради) — караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк». Тож таким чином Комісія усю владу області разом із депутатами хоче запроторити до буцигарні на ті самі п’ять років.

Круто! Я принаймні сміявся до сліз. Хоча, якщо відверто, це нагадує банальну істерику. Так і уявляю собі товстеньких дядьків, які зі сльозами на очах репетують: «Рятуйте, не дають грабувати!!!». Принагідно нагадаємо авторам рішення, що про ліквідацію Тендерної палати та супутніх їй структур не раз говорили і Президент, і Голова Верховної Ради, і чимало депутатів. То, може, і їх так само «полякати» п’ятьма роками відсидки? Що, кишка тонка?

Олесь ПАВЛЕНКО, Галичина
«ТРК Вежа»

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-03-2008 11:33 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100