20.05.2024 13:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Прес-реліз

10 квітня 2008 року о 19 годині 41 хвилина на незалежного журналіста, кореспондента газети “Молодіжний ЛисТОК” Юрія ШЕЛЯЖЕНКА було вчинено напад охороною будинку за адресою вул. Панфіловців, 1.

Юрій ШЕЛЯЖЕНКО проводив журналістське розслідування щодо механізмів розбазарювання державних коштів у сфері закупівлі товарів, робіт і послуг за державний кошт. За адресою “Панфіловців, 1” згідно публікаціям в офіційних виданнях зареєстроване ТОВ “Європейське консалтингове агентство”, власник сайту www.zakupivli.com , який на думку журналіста є одним з елементів нав’язування державі непотрібних і дорогих консалтингових послуг приватними структурами, наближеними до владоможців. Водночас на цьому будинку біля обидвох входів висіли таблички з написом “Офіс народного депутата України Ляшка Олега Валерійовича”, що зафіксовано на фото.

У заяві до правоохоронних органів Юрій Шеляженко пише: «Мене оточили троє невідомих осіб і не давали зсунутись з місця. Я спробував викликати міліцію за мобільним телефоном, мені не вдалося цього зробити, а нападники відібрали мобільний телефон. Потім якась людина, що представилась як “Николай Евгеньевич”, стала вимагати від мене стерти знімки на фотоапараті. Я відмовився, заявив, що фотоапарат є моєю недоторканою приватною власністю, а також став вимагати не обмежувати моє конституційне право на свободу пересування.

Наступні події я описав у своєму інтернет-щоденнику за адресою http://sheliazhenko.livejournal.com/77345.html і наводжу цей текст дослівно, оскільки за браком часу та побоюючись за своє життя не встигаю перекласти його:

Меня потащили в гараж с белой вертикально закрывающейся дверцей. Я кричал на всю улицу, что это похищение, но никто не отзывался и на помощь не пришел. Дверца закрылась, я лежал на полу наедине с этими господами, один из которых потребовал от меня не рыпаться, а на упоминание о конституционных правах заявил, что он имеет все права, в том числе помочиться на меня. Правда, свою дикую угрозу не выполнил. Я лежал на полу, рядом стояли с десяток мониторов, офисные вентиляторы, машина номерной знак АА 3147 ВХ. У меня отняли фотоаппарат и мобильный телефон, стерли все фотографии. Потом Николай Евгеньевич сказал, «не трогай этот умирающий труп. тут больше нет этой организации, Балога, к сожалению, ее закрыл. мы не успели снять таблички, но и их уже не должно быть. через неделю здесь ничего не будет». Потом пригрозил,что у меня два варианта: пойти домой и забыть о инциденте как минимум на год либо они сейчас изобьют одного из своих людей, вызовут милицию, и с показаниями десяти свидетелей отправят меня в тюрьму на 7 лет. Этот господин сказал, что он тренировал в том числе представителей силовых структур и знает, как обходить законы, чтобы все было так как он хочет. Я пообещал молчать, но считаю это обещание недействительным, так как оно было дано под принуждением».

Юрію ШЕЛЯЖЕНКО вдалося непомітно витягнути картку з фотоапарата та зберегти знімки і невелике відео. Ці докази продемонстровані на прес-конференції.

Наступну ніч Юрій провів у знайомих. Поки ця суспільно важлива інформація не з’явилася в інтернеті, він боявся повертатись додому.

Юрій Шеляженко написав заяви про вчинення злочину до Печерського райвідділу міліції та Печерської прокуратури у Києві. У відкритому листі-зверненні до Президента України Віктора Ющенко, Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка, Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, Генерального прокурора України Олександра Медведько, Прокурора м. Києва Євгена Блажівського, в.о. голови Служби безпеки України Валентина Наливайченко, Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценко журналіст заявляє про свою недовіру до правоохоронних органів Печерського району м. Києва, що більш ніж рік саботують розслідування нападу на нього будівельників фірми «Житлобуд», а також причетні до побиття протестуючих проти забудови на території Жовтневої лікарні. Тому Юрій ШЕЛЯЖЕНКО вимагає від зазначених посадових осіб взяти під особистий контроль розслідування кримінальних злочинів, зокрема перешкоджання професійній діяльності журналіста (ст. 171 КК), вчинених охоронцями будинку на вул. Панфіловців.

Депутат Олег Ляшко повідомив «Телекритиці», що він не має офісу за адресою Панфіловців, 1. Виникає питання: як тоді там з’явилася табличка з його прізвищем? Юрій ШЕЛЯЖЕНКО запросив Олега Ляшка на свою прес-конференцію, щоб депутат дав пояснення журналістам щодо цієї таблички та беззаконних дій охорони. Оскільки відповіді на запрошення від депутата Ляшка поки нема, журналіст запрошує керівництво Блоку Юлії Тимошенко відповісти на ці гострі питання і провести внутрішнє дисциплінарне розслідування.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 12-04-2008 13:05 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100