20.05.2024 06:46 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Черновецький — Космос буде забирати 15% від здачі ваших кімнат приїжджим

Столична влада згадала, що кияни здають квартири, а податок не платять. Тепер у власників квартир хочуть забрати у казну 15% від орендної плати.

Вартість оренди, яка почала падати, може знову зрости. Якщо, звісно, люди не домовляться між собою, як обвести податкову круг пальця.

Заступник глави КМДА Людмила Денисюк вважає, що місто втрачає чималі гроші через несплату податків від оренди квартир, пише «Газета по-київськи».

«Щонайменше ця сума складає 15-20% доходів від приватних підприємців. Тому, перш за все, необхідно створити базу таких квартир, відрегулювати процес вилучення коштів», — говорить Денисюк.

Рейд з «відбирання» грошей

Як повідомляє муніципальна газета «Хрещатик», у столиці почався рейд з виявлення власників квартир, які нелегально надають помешкання в оренду. Податківці через оголошення знаходять несумлінних громадян і притягують до відповідальності.

Як приклад, наводять історію жительки Святошинського району, яка щомісячно отримуючи за свою «однокімнатку» 1870 грн (22 440 грн за рік), недоплачувала місту 3366 грн податку щороку.

Киянку оштрафували. Обіцяють, що так буде з кожним, хто ухилятиметься від сплати коштів у казну.

Щоб виявити факти, коли здавачі квартир не декларують своїх прибутків, працівники ДПІ надсилають запити в ЖЕО, нотаріальні контори, приватним нотаріусам, у паспортні та міграційні служби міста.

Як пише «Хрещатик», орендодавець повинен платити податок у розмірі 15% від орендної плати, вказаної в договорі. Цей документ має бути завіреним у нотаріуса, а нотаріус зобов'язаний повідомити про нього у податкову за місцем проживання власника квартири.

Щоправда, хто перешкодить нашим людям домовитися й у черговий раз «надути» фіскальні органи? Зробити це елементарно. Якщо вже зовсім притиснуть, то при реальній оплаті, приміром, $500, у договорі можна вказати всього $100 і «чесно» платити з них податок.

Адже господар свої доходи втратити не захоче, а перекладати непередбачені витрати на наймача теж не легка справа — ціна оренди і так уже досягла межі платоспроможності.

Розповісти про механізм нововведення більш докладно міська влада поки не може.

Передбачається, що «відловлювати» податки у власників квартир будуть за оголошеннями у газетах, на стовпах, за інформацією з ЖЕКів і від сусідів.

А райадміністраціям доручать створити базу квартир, що здаються в оренду, і контролювати укладання  договорів.

Утім, від планів до їхньої реалізації пройде ще чимало часу. За словами Людмили Денисюк, спочатку цей проект випробують  на базі Солом'янського району.

Платити податок потрібно один раз у рік. Механізм оподатковування такий же, як при отриманні доходу не за основним місцем роботи. Тобто подається стандартна Декларація про доходи. 

«Орендний податок» покриє передвиборчу щедрість влади?

За даними Інституту міста, у Києві проживає близько 2,7 млн офіційно зареєстрованих киян і 1,4 млн приїжджих.

Якщо взяти середню вартість квартири в $300, помножити на кількість і відрахувати ці 15%, вийде досить значна сума — $63 млн (близько 296 млн гривень).

Непогана «допомога» для бюджету, якщо ці гроші дійсно витратити на розвиток міста, на те ж соціальне житло. Гірше, якщо вони підуть на латання дір, що утворилися в київській скарбниці через передвиборчу щедрість влади.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 11-06-2008 13:02 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100