20.05.2024 06:44 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

15 червня ОМОН оточив мирну акцію протесту в Києві

15 червня відбулася акція протесту проти незаконної забудови біля Аскольдової могили. Організаторами її стали громадська ініціатива «Збережи старий Київ!» та небайдужі киян. До неї підготувалися і самі забудовники, показавши власне костюмоване шоу.

Забудову по вул. Січневого повстання, 11б веде ООО «Вант». Планується звести 18-поверховий елітний житловий будинок. Напроти схилу, на якому зводиться житло, розташована історична пам’ятка Києва – Аскольдова могила.

Артем Чапай, 26 років, учасник акції: «По-перше, будівництво над Аскольдовою могилою є суперечливим із точки зору Європейської ландшафтної конвенції. По-друге, в центрі Києва за правилом не можна будувати нічого вище за 28 метрів, а будівництво на Аскольдовій — понад 50 метрів. По-третє, цей будинок суттєво заважатиме місцевим мешканцям і будується практично в їхньому дворі. Будова ведеться на місці колишнього дитсадка, який закрили на “капремонт”, та ніби не знайшли грошей і під цим приводом закрили зовсім, а ділянку продали. За словами місцевих, зараз закривають інший. Тож треба готуватися до чергових дій. Одна висотка, друга, третя — через десяток років над схилами Дніпра так височітиме суцільна стіна хмарочосів. Якщо з цим не боротися. Я звертаюся до винищувачів Києва: коли ви вже нажеретеся, падли?»

Акція проти забудови 15 червня дістала назву «Аскольд постає із могили». Частина учасників була одягнена в балахони та рицарські обладунки. Вони несли символіку стародавнього Нижнього Києва.

Співаючи пісню «Як тебе не любити, Києва мій», учасники пікету підійшли до воріт забудови та зламали їх. За воротами стояли одягнені в костюми піратів охоронці забудови. Побачивши, що люди ламають паркан, охоронці швидко зняли костюми.

Потім пікетувальники розтрощили паркан в інших місцях. Вони кричали: «Ні – Освенціму!» (щодо колючого дроту, натягнутого над парканом), “Ні — висотці” й “Руки геть від схилів Дніпра!”.

Анжеліка Комарова, журналіст, учасниця акції (45 років): «Усе, що сталося, намагаються подати як фарс – учасники пікету прийшли до воріт забудови, а там їх зустріли переодягнені в піратів забудовники. Котрі увімкнули якусь недоречну музику з радянських мультиків. Забудовники у змові з ментами, ОМОНом і продажними ЗМІ — 5 каналом і каналом СІТІ – показали радикальну акцію протесту у «кривому дзеркалі». Це значить, що вони бояться нас, і не жаліють мізків і грошей, щоб дискредитувати хвилю молодіжного екопротесту. Насправді те, що відбулося – це успішний досвід природоохоронної прямої дії».

По вулиці Січневого повстання учасники пікету перемістилися у двір будинку, напроти якого ведеться забудова. Місцеві мешканці принесли кусачки і молотки. Під заклики в мегафон «Допоможемо ековоїнам!» молоді люди в масках і без них почали перерізати колючий дріт, котрим було обкручено зверху будівельний паркан. Потім до групи активістів підішли охоронці забудови, під крики протестуючих «Ганьба!» вони змушені були піти геть.

За годину після початку акції приїхали представники ОМОНу. Представники МВС заблокували два виходи, але люди відтіснили їх. Люди взялися за руки та колоною вирушили до виходу з двору. В мегафон учасники акції закликали не боятися та організовано вийти з оточення. Звучали лозунги «Вийди на вулицю – поверни собі Київ!», «Один за всіх і всі за одного!», «Разом нас багато – нас не подолати!»

Врешті усі учасники без пригод покинули місце події.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-06-2008 18:37 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100