20.04.2024 13:54 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Хроніки Дніпропетровського рейдерства

Незважаючи на пору відпусток , українські рейдери спочивати не збираються. Звістки про захоплення ними чергового шматка Дніпропетровська надходять мало не щодня. Рейдери беруться за усе — і за галузь промисловості, стратегічне підприємство, земельна ділянка. Підробка документів, спроби підкупу суддів та міліції, шантаж, погрози, здирництво і штурми – традиційний набір Дніпропетровських рейдерів. Низка гучних скандалів: ринок \"Озерка\", Обленерго, \"Олейна\", концерн \"Весна\", комбінат \"Злагода\". У всіх цих справах фігурує ім’я відомого у місті бізнесмена Генадія Корбана та групи \"Приват\".

І ось, у Дніпропетровську вибухнув черговий скандал, де традиційно фігурують приватна охоронна фірма \"Безпека\", Генадій Корбан, та група Приват. Цього разу ціллю став торгівельно- виробничий центр \"Кіровський\".

Група Приват, а також підконтрольні їй ЗМІ, почали звинувачувати в тому, що відбувається, родину колишнього директора підприємства. Втім, хто винен — сім\'я трагічно загиблого Магомеда Магомедова , яка успадкувала від батька 63% акцій чи \"приватівці\" — судіть самі.

Починаючи зранку суботи 17 липня до Кіровського райвідділу міліції почали надходити виклики з приводу силового захоплення адміністративного приміщення Колективного підприємства \"Торгівельно-виробничий центр \"Кіровський\", розташованого по вулиці Кірова, 59. Підприємство, серед іншого, включає діючі нині магазини \"АБВ – техніка\", \"Велика ложка\", \"Мобілочка\". Як виявилося , вхід до адміністративного приміщення торговельного центру заблокували молодики з приватної охоронної контори. На запитання журналістів, що вони тут роблять, охоронці відповідали трохи дивно. Спочатку бритоголові хлопці розповіли, що приїхали до перукарні, але чекають на евакуатор, оскільки їхня автівка зламалася. Потім згадали, що сидять під дверима, оскільки не можуть забрати речі з пральні. Пересічним перехожим відповідали – \"виконуємо наказ\". Для кращого розуміння суті конфлікту звернемося до історії ТЦ \"Кіровський\":

Створили його 1994 року члени трудового колективу колишнього Кіровського продторгу. Директором та головою підприємства був Магомед Магомедов. Вдале розташування торгівельного центру та чималі грошові вклади сприяли його швидкому розвитку та процвітанню. У травні 2003 року директор центру Магомедов трагічно загинув. Обставини його смерті залишили безліч питань, відповідей на які правоохоронці і досі не знайшли. Відтак, керівником фірми стає колишній заступник директора – Сергій Хименко. Магомедови залишати родинний бізнес не захотіли, а відтак нагадали новоспеченому директору про те, що успадкували від батька- годувальника 63% статутного фонду підприємства і готові брати активну участь у справах фірми. Ініціативі родичів загиблого, схоже, зовсім не зраділо нове керівництво компанії. Оскільки терміново скликало конференцію власників підприємства. Зрозуміло, що Магомедових туди ніхто не запрошував. Дружина загиблого бізнесмена Раїса Магомедова згадує, що у важкі для їхньої родини часи до них завітали представники групи Приват під керівництвом Генадія Корбана. Вони запропонували жінці за безцінь продати їм належну родині Магомедових частку статутного фонду. Жінки відмовилися від такої пропозиції. Дуже цікаво те, що охоронна структура, яка починаючи з вихідних взяла в облогу \"Кіровський\" належить все тій же групі Приват . І ще один \"збіг\". Відразу після того, як Магомедови відмовили \"приватівцям\", керівництво підприємства під головуванням Сергія Хименка відмовляє Магомедовим в зарахуванні їх до складу співвласників.

Протягом 5-ти років Олена Магомедова, намагалася відстояти свої права на управління фірмою через суд. Але всюди отримувала відмови. Пізніше дівчина подала ще один позов і нарешті цього разу перемогла, отримавши змогу зафіксуватись в єдиному державному реєстрі як співвласник підприємства \"Кіровський\". Олена відновила свої права на 63% успадкованого статутного фонду. Отримавши певні повноваження, Олена Магомедова скликала конференцію співвласників підприємства, під час якої було вирішено змінити керівництво фірми. Новим керівником назначили Петра Шистопала, який днями намагався приступити до виконання своїх обов’язків. Але не зміг через перешкоджання роботі молодиками з \"приватівської\" охоронної агенції. І Олена Магомедова і Петро Шистопал вважають, що таким чином колишній директор центру за допомогою спеціалістів з такої сфери справ, намагався повернути собі втрачену владу. Новопризначене керівництво вважає, що у такий спосіб колишній директор Сергій Хименко намагається повернути собі владу. Охоронна структура, представники якої зараз вартують під дверима головного офісу фірми, належить тій самій групі Приват, яка колись пропонувала родині Магомедових продати свою частку, повідомляє Петро Шистопал. Уже третю добу вхід до офісу, як і робота самого підприємства заблоковані . Без нормальних умов існування там наразі знаходяться 10 осіб. Крім того, і робота самого підприємства заблокована: В свою чергу Хименко стверджує, що це закиди Олени Магомедової. У зв’язку з цим виникає питання — хто ж саме рейдер і реальний загарбник підприємства? Невже це дівчина, яка намагається відновити свої законні права на батьківський спадок? Або ж це Хименко, який хотів заробити мільйони. Але судячи зі всього, Сергій Хименко, колишній директор ТВЦ \"Кіровський\" зовсім не хотів розлучатися з посадою, тому і заручився підтримкою відповідних осіб, обізнаних на всіх рейдерських схемах. Ті, не гаючи часу, і почали втілювати ці схеми у життя. У середу пізно ввечері відбулося силове захоплення приміщення \"Кіровського\". Захоплення здійснювала все та ж охоронна структура під назвою \"Безпека\", що належить групі \"Приват\". Міліція приїхала на місце конфлікту майже через 40 хв після виклику, коли молодики вже встигли завести до приміщення пана Хименка. Дуже цікавим є той момент на який звернули увагу очевидці штурму Кіровського. Рейдери змогли зайняти приміщення лише тому, що туди їх провів чоловік у міліцейській формі, який представився працівником внутрішніх справ.

Андрій Семидідько, Виконавчий директор антирейдерського союзу підприємців України: Такі дії розглядаються як дійсно чорне рейдерство і на мові правоохоронців, це беззаконня. Дійсно беззаконня. Це не вкладається в жодні юридичні рамки, це просто беззаконня.

На питання чи вважають міліціянти такі дії загарбників законними відповідь була незрозумілою.

Хуторной Сергій, начальник відділу громадської безпеки міського управління міліції: Хименко знаходиться там на законних підставах, — він так говорить. Але ми ще будемо розбиратися.

Таким чином, директор колективного підприємства ТВЦ \"Кіровський\" Петро Шистопал маючи в руках ухвалу господарського суду від 22 липня, де написано, що він є єдиним легітимним виконавчим органом підприємства так і не зміг стати до виконання своїх обов’язків. Яку юридичну оцінку можна дати таким подіям? А ніяку. Насамперед тому, що юридичного визначення термінів \"рейдер\" та \"рейдерство\" в Україні немає.

Олена Магомедова, Петро Шистопал та їхні прихильники впевнені, що справедливість нарешті запанує. Втім варто замислитися всім Дніпропетровцям, оскільки незабаром кожен може підпасти під каток цього фінансово — промислового угруповання, яке свої питання вирішує феодальними методами. Отже, на жаль, Дніпропетровськ ще не скоро позбудеться сумнівної слави столиці Українського рейдерства.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 25-07-2008 19:50 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100