9.05.2024 10:27 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Тимошенко вводить військовий комунізм у сфері торгівлі спиртним

Кабмін встановив мінімальні ціни на алкоголь.

Про це пише «Дело», посилаючись на відповідну постанову уряду.

Згідно з документом, оптово-відпускні ціни за літр 100%-ного спирту встановлюються на рівні 58,33 гривні, а в роздріб — 70 гривень.

Таким чином, мінімальна ціна пляшки горілки в магазині повинна перевищити 14 гривень. А роздрібна ціна коньяку стартує від 25 гривень за півлітрову пляшку. Коньяк «п'ять зірок» повинен коштувати мінімум 32 гривні.

В Асоціації виробників алкоголю і тютюну зазначили, що ухвалена постанова повинна набути чинності через 10 днів після оприлюднення документу.

«На той момент у жодному магазині не може продаватися горілка або коньяк за цінами, що нижчі мінімальних», — стверджує голова асоціації Володимир Демчак.

Таке формулювання означає подорожчання алкоголю. «Продукція буде вилучена з торгівлі і переоцінена. За якою ціною вона буде продаватися — по 14 гривень або більше, — буде вирішувати постачальник», — сказав Демчак.

Водночас великі виробники заявляють, що мінімальні ціни до зростання цін не призведуть.

За словами директора з правових питань лікеро-горілчаного заводу «Хортиця» Геннадія Васюкова, наявність у роздробі горілки по 7-10 гривень за 0,5 літра свідчить про її сумнівну якість, а також неповну сплату зборів і податків.

«Якщо мінімальна ціна буде введена, значно скоротиться тіньовий ринок алкоголю і збільшаться надходження до держбюджету», — прогнозує Васюков.

У свою чергу фінансовий директор компанії «Олімп» Олег Дураєв зазначив, що «сума в 14 гривень вийшла з урахуванням собівартості продукції, витрат з логістики, витрат на реалізацію (близько 5%), сплати всіх податків і зборів (акциз плюс ПДВ, близько 5 гривень), націнок дистриб’ютора (близько 10%) і ритейлу (20%)».

«За такого розрахунку жоден регіональний виробник не зможе сказати, що вона завищена», — вважає він.

Водночас юрист Артемівського лікеро-горілчаного заводу В'ячеслав Лакіза не згоден з таким твердженням.

«У столиці й у регіонах різні рівні доходів і різна купівельна спроможність населення. Якщо для киян 14 гривень за пляшку — нормально, то для жителя регіону — багато», — стверджує він.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 31-10-2008 11:43 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100