20.05.2024 04:45 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Дострокові вибори — підтвердження відданості Ющенка демократії

«Ми віддані демократичним процедурам – їм немає альтернативи у тому демократичному суспільстві, яке ми будуємо. Позачергові вибори парламенту, які своїм Указом оголосив Президент України, саме і є чіткою демонстрацією відданості Глави держави демократичним цінностям», – про це йдеться у листі Надзвичайного і Повноважного Посла України в США Олега Шамшура до видання New-York Times (опубліковано 4 листопада ц.р.).

Дипломат роз'яснює, що призначення виборів є відповіддю на неспроможність політичних сил створити дієву коаліцію у Верховній Раді відповідно до Конституції.

«Вимагаючи чіткого дотримання конституційних принципів, рішуче виступаючи на захист національних інтересів України, Президент вкотре показав, що він сьогодні є безумовним центром консолідації нації, лідером, спроможним захистити її від економічної та політичної кризи», – говориться в публікації.

У статті також наведено аргументи на користь розвитку демократії в Україні. Автор переконаний, що «частка критики, адресована Україні останнім часом, не відповідає її реальним досягненням у багатьох сферах, які визначають Україну як сучасну динамічну державу».

Відповідь Надзвичайного і Повноважного Посла України в США Олега Шамшура на публікацію в газеті New-York Times від 4.11.2008.

Сьогодні увага багатьох країн світу прикута до України. Як уповноважений представник своєї держави хотів би скористатися нагодою і звернутися до читачів поважного видання з певними роз'ясненнями щодо подій, які відбуваються сьогодні на моїй Батьківщині.

Перше і найголовніше – ситуація в Україні не є ані загрозливою, ані катастрофічною, як її деколи намагаються змалювати заангажовані експерти. Не хотілося б, щоби читачі New-York Times вважали, що нашу країну справді охопив хаос. Молода демократична Україна продовжує розбудову своїх державних інститутів. Ми маємо створити ефективну систему державного управління, якщо хочемо уникнути повернення до сірої зони радянського минулого.

Кожен, хто стояв на морозному Майдані під час Помаранчевої революції 2004 року, мріяв про нову цивілізовану розкріпачену країну. І ці мрії неодмінно збудуться, можливо, не так швидко, як хотілося б, але збудуться. Тоді, у рік Майдану, в Україні відбувся якісний стрибок у розвитку громадянського суспільства. Без жодної опіки з боку зовнішніх сил суспільство стало на ноги і крок за кроком долає свій нелегкий шлях.

Ми проводимо чесні вибори, де кожен кандидат може чітко заявити про власні політичні переконання й отримати справжній шанс на перемогу.

У нас не переслідують журналістів і немає цензури у ЗМІ. Свобода слова гарантована не на папері, як у деяких сусідніх країнах, а де-факто – і це може відчути кожен, хто відвідує сьогодні Україну.

Громадяни мають реальний вплив на ситуацію у державі, і кожен політик, яким би популярним він сьогодні не був, змушений зважати на волевиявлення народу.

Тому для мене як для українця досить дивно звучать слова про те, що «ідеали Майдану» сьогодні начебто забуті через внутрішньополітичну кризу. Це не так. І попередні приклади підтверджують мою позицію. Зрештою, жоден із лідерів Майдану не відмовляється від демократичних завоювань Помаранчевої революції. З приходом свободи слова в Україні не стало заборонених чи прихованих тем – різниця у поглядах чи суперечки між вищими посадовими особами держави виносяться на суд широкого загалу.

Не секрет, що у політичному середовищі кожної держави існують різні думки і погляди, що саме вони час від часу спричиняють політичні кризи. Але частка критики, адресована Україні останнім часом, не відповідає її реальним досягненням у багатьох сферах, які визначають Україну як сучасну динамічну державу.

Не заперечую, що певна частина застережень на адресу української влади є об'єктивною. Втім, дійсна, а не удавана складність ситуації полягає в тому, що політична еліта України лише починає засвоювати уроки, які в країнах з давніми демократичними традиціями є предметом підручників з політичної історії. Не можна не враховувати і вплив тих серйозних викликів, які постають перед Україною ззовні.

Водночас ми віддані демократичним процедурам – їм немає альтернативи у тому демократичному суспільстві, яке ми будуємо. Позачергові вибори парламенту, які своїм Указом оголосив Президент України, якраз і є чіткою демонстрацією відданості Глави держави демократичним цінностям. Подібна позиція може не подобатися різним політичним силам, але це відповідь на їхню неспроможність щодо створення дієвої коаліції у Верховній Раді, як того вимагає Конституція України.

Вимагаючи чіткого дотримання конституційних принципів, рішуче виступаючи на захист національних інтересів України, Президент вкотре показав, що він сьогодні є безумовним центром консолідації нації, лідером, спроможним захистити її від економічної чи політичної кризи.

Без сумніву, ці вибори, як і будь-які інші, потребують певних фінансових затрат, але демократія ніколи не буває безкоштовною. Безкоштовним є лише авторитаризм, за який громадяни змушені розраховуватися власними свободами.

Я переконаний, що ми пройдемо усі незгоди, яким би складним не виглядав ззовні процес розбудови нашої держави. Століття боротьби за незалежність і свободу навчили нас їх цінувати.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-11-2008 18:58 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100