20.05.2024 05:39 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Як Черновецький збирається «законно» заробляти на безкоштовній медицині

Фантазія мера Черновецького щодо заробляння грошей, схоже, дійсно не має жодних меж. Плата за в\'їзд на кладовище, за смерть та поховання домашніх тварин, за в\'їзд до міста — це \"квіточки\". 

З минулого тижня кияни та гості столиці \"насолоджуються\" ще одним ноу-хау міського голови — платною медициною в лікувальних закладах столиці. Тепер, прийшовши в дорослу чи дитячу поліклініку, ви не зможете здати жодного аналізу чи отримати довідки, якщо не заплатите в касу лікарні певну суму.  

Але не варто апелювати до 49 статті Конституції і наполягати, що у державних  і комунальних закладах охорони здоров\'я медична допомога надається безоплатно. Бо ви маєте справу з Черновецьким, не дарма ж він заявляє, що гарний юрист — він і його \"молода команда\" придумали чудову правову \"шпаринку\", яка дозволяє спокійно і на законних підставах збирати гроші у медичних закладах столиці. 

27 жовтня 2008 року начальник головного управління охорони здоров\'я та медичного забезпечення пані Качурова видала наказ № 418 Про Тимчасову інструкцію про порядок надання та обліку добровільних (благодійних) пожертв в закладах (установах) охорони здоров\'я підпорядкованих головному управлінню охорони здоров\'я та медичного забезпечення. 

Згідно з цим документом і виключно на виконання Закону України \"Про благодійництво та благодійні операції\" та з метою забезпечення надходжень в лікувальні заклади благодійних внесків було затверджено Тимчасову інструкцію, яка регламентує порядок та облік благодійних коштів, які надходять в лікувальні заклади столиці.  

На практиці це виглядає наступним чином — всім киянам і не киянам (а останні взагалі платять без винятку!) під час огляду чи проходження процедур пропонується написати заяву на ім\'я Головного лікаря установи та ДОБРОВІЛЬНО внести до каси лікарні певну суму коштів (наприклад лікарняний вам обійдеться у 10 гривен в день). Якщо ж ви їх не заплатите то можуть виникнути проблеми з оглядом.  

Логіка розцінок не зовсім зрозуміла. Більше того, можна сказати, що в них прослідковується певна гендерна нерівність, адже огляд лікаря-уролога коштує 133 гривні, а гінеколога лише — 116... 

Так само не до кінця зрозуміло, куди ж підуть ці кошти. Зрозуміло, декларується, що всі вони підуть на зарплати лікарям — однак як кажуть самі медики поки що майже всі гроші перераховуються до відповідних Територіальних медичних об\'єднань (їх у нас три по Києву), і подальша їх доля не відома. 

Звичайно, можна зрозуміти логіку міської влади: борги по зарплаті лікарям, пільговим медикаментам \"любим бабусям\" мера і соціально не захищеним верствам, комунальним платежам лікувальних закладів перед Київенерго становлять по Києву мільйони гривен. До речі, сталося це після міської реформи галузі охорони здоров\'я, яку у 2006 році провів мер Чернівецький, коли управління медичною галуззю забрали у районів, аби сконцентрувати всі грошові потоки у міських \"руках\".  

Після того, як попередня \"реформа\" призвела майже до краху системи медицини в місті, мер придумав чергову \"фішку\" в стилі \"багаті заплатять за бідних, або взагалі за все\". Навіщо покращувати менеджмент та налагоджувати ефективну бюджетну політику в місті, коли набагато простіше перекласти весь тягар на так званих \"багатих\", тобто на всіх тих, хто ще не досяг пенсійного віку.  

А тепер про основне — як захистити себе від \"мера всіх киян\". Варто пам\'ятати, внесення коштів \"добровільно\" — це значить добровільно. Якщо ви платити не хочете або ж не можете, ви маєте повне право цього не робити. І наполягати на своїх правах. Конституції та статті 49 в якій сказано \" у державних і комунальних закладах охорони здоров\'я медична допомога  надається  безоплатно\" Леонід Чернівецький відмінити не може.  

Якщо вас примушуватимуть це робити — варто скаржитися до міністерства охорони здоров\'я, прокуратури або ж до суду. Чим більше позовів — тим менше бажання буде виникати у мера та лікарів вимагати грошей від людей.  

І останнє. Насправді система охорони здоров\'я в Україні потребує серйозної реформи. Якість медичних послуг, яка надається навіть в столичних медичних закладах, мало кого задовольняє, за багато послуг ми й так раніше платили — в кишені лікарю. Все це прикра реальність. 

Але ця реформа має проводитися комплексно і відповідно до законодавства. Однією з альтернатив є страхова медицина, але це тема окремої статті. 
 

 

Віктор Таран, депутат Дарницької райради

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-02-2009 17:48 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100