20.04.2024 10:28 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

На ринку газу Україні процвітають аферисти та шахрайські схеми

На сьогодні потреба споживачів у вітчизняному газі задовольняється лише на 22%.

Про це йдеться в доповідній записці Генеральної прокуратури для засідання РНБО, яку в суботу оприлюднило \«Дзеркало тижня\».

\"Інтенсивна експлуатація найбільших його покладів призвела до того, що при достатньо великих запасах газу (третє місце в Європі) Україна за рівнем видобутку значно поступається іншим країнам з подібними запасами\", — йдеться в документі.

Більше 70 підприємств різної форми власності, що мають спеціальні дозволи, видобувають понад 20 млрд. куб. м українського газу.

Найбільше об’ємів газу видобувають: ЗАТ \"Нафтогазвидобування\"; СП \"Полтавська газонафтова компанія\"; ТОВ \"Куб-Газ\"; ЗАТ \"Пласт\" та інші.

\"При транспортуванні видобутого ЗАТ \"Нафтогазвидобування\" природного газу задіяні 74 посередника, що безумовно впливає на вартість газу для кінцевого споживача\", — зазначають у ГПУ.

При цьому Генпрокуратуру дивує такий факт, що у 2008 році Національною комісією регулювання електроенергетики України видано 74 ліцензії на транспортування природного газу, за цей же час анульовано 70 таких ліцензій. З них 41 — у зв’язку з порушенням ліцензійних умов, 29 — за власним бажанням. За цими фактами може стояти ухилення від сплати податків.

СП \"Полтавська газонафтова компанія\", ЗАТ \"Пласт\", ТОВ \"Куб-Газ\" усупереч ст. 9 Кодексу України \"Про надра\" отримали від Мінприроди спеціальні дозволи на видобування газу без погодження з облрадами, де розташовані ці родовища.

Генеральною прокуратурою міністру направлений припис на усунення порушень закону.

Встановлено непоодинокі факти, коли в порушення Порядку надання у 2008 році спеціальних дозволів на користування надрами відповідну оплату не проведено.

Зокрема підприємствами \"Західукргеологія\", \"Кримгеологія\", \"Укрнафта\", \"Укргазвидобування\" та \"Корпорація індустріальна спілка Донбасу\" не сплачено збір майже 7 млн. грн. за надання дозволів на видобування газу з 11 родовищ вуглеводнів.

Незважаючи на це, Мінприроди не вживає заходів до анулювання спеціальних дозволів, виданих цим підприємствам. Генеральною прокуратурою до Мінприроди внесено приписи про погашення заборгованості.

Урядом також допускаються порушення Кодексу України \"Про надра\" та вищеназваного Порядку щодо надання спеціальних дозволів у 2008 році на користування надрами.

Так, за розпорядженням Кабміну від 17 вересня 2008 №1315-р затверджено перелік ділянок надр (20 родовищ для підприємств НАК \"Нафтогаз України\"), на які видано без аукціону спеціальні дозволи на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням нафти і газу.

Службові особи НАК \"Надра України\" у липні 2007 року незаконно надали спеціальний дозвіл на користування надрами частини \"Юліївського\" родовища (Харківська область), яке знаходилося в управлінні ДП \"Полтаванафтогазгеологія\" і не підлягало поділу. При цьому до Мінприроди надані фіктивні акти передачі майна, яке знаходилося в управлінні ДП \"Полтаванафтогазгеологія\".

На підставі фіктивних документів НАК \"Надра України\" незаконно розділила зазначене родовище та передала його комерційній структурі — ТОВ \"Надрогеоцентр\" та частину державного майна без розпорядження Уряду.

Як наслідок, до бюджету не надійшло більше 18 млн. грн. у вигляді рентної плати та податків. За фактом вчинення посадового злочину Генеральною прокуратурою України порушено кримінальну справу.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-02-2009 18:25 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100